Меркел: Ти, Бойко, се справи прекрасно!

Германският канцлер вижда българския премиер като постоянен медиатор за Западните Балкани

Меркел и Борисов, сн. Министерски съвет.

"Темата Западни Балкани не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема“. Так германският канцлер Ангел Меркел се е обърнала към българския премиер Бойко Борисов. Двамата бяха сред участниците в церемонията по връчването на международната награда "Карл Велики“ в германския град Аахен, съобщи правителствената пресслужба.
 
Двамата са обсъдили предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани.
 
"Ангела Меркел определи като категоричен успех действията на премиера Борисов за приобщаването на страните от региона към Европейския съюз", посочват от Министерския съвет.
 
Премиерът Борисов подчертал от своя страна, че България ще продължи да работи активно, за да остане свързаността на страните от региона приоритет и при следващите председателства.
 
По думите му, въпреки напрежението между някои държави по отделни въпроси, техните лидери осъзнават голямата цел – Европейския съюз.
 
Той отбелязал и важността на транспортната, инфраструктурната и дигитална свързаност на страните от региона, за да бъдат осигурени стабилността и просперитета в цяла Европа.
 
"За мен това трябва да правим - хората от тези държави да усетят, че ЕС и ние сме с тях”, казал Бойко Борисов.
 
Германският канцлер споделила напълно мнението на българския премиер, че хората от Западните Балкани очакват и искат конкретни и реални неща за подобряване на живота им, допълват от правителствената пресслужба.
 
Срещата в София ще се проведе следващата седмица, но не се очаква европейските лидери да посочат конкретни дати за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС.
 
Форумът дълго време висеше на косъм заради нежеланието на определени страни да легитимират Косово. Пет страни от ЕС продължават да не признават независимостта на областта, която през 2008 г. се откъсна от Сърбия, и на срещата в София ще се придържат към тази своя позиция.
 
Премиерът поставил пред Меркел и въпроса за спорните предложения на Европейската комисия в пакета "Мобилност“, засягащи българските транспортни превозвачи. Той посочил, че транспортният сектор у нас създава 15% от БВП и страната ни ще губи 16 милиарда лева годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации.
 
Борисов казал, че от тях ще бъдат засегнати над 100 хиляди български семейства, а голяма част от бизнеса, който в основната си част е малък и среден, ще бъде доведен до фалит.
 
Министър-председателят каза също, че е поставил въпроса по-рано днес и на президента Макрон, с когото са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен разговор.
 
Канцлерът Меркел изразила разбиране за притесненията на българската страна и посочи, че трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС, завършва съобщението на МС.
 
Двигател на промените в транспортния сектор е Франция и затова предложението на ЕК беше наречено от превозвачите "законът Макрон". Той се подкрепя и от Германия, Австрия и Италия. Поводът за радикалните мерки от страна на френския президент са отнетите бизнес територии от компании от Източна Европа, предлагащи по-конкурентни услуги от западните си колеги. Основната причина за това е евтината работна ръка.
 
България не приема искането да се въведе задължителното връщане на водачите у дома на всеки три или четири седмици, както и новото изискване почивките на водачите задължително да се правят в хотели или мотели.
 
България е и срещу изискването при престой между три и седем дни на водач в друга държава да му се начисляват командировъчни съгласно местното законодателство.
 
Според фирмите от бранша това било удар най-вече към малките и средни фирми, за които ще бъде непосилно, дори невъзможно, да организират такова сложно счетоводство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?