Меркел: Транзитът на руски газ през Украйна трябва да продължи

Меркел: Транзитът на руски газ през Украйна трябва да продължи

Транзитът на газ през Украйна трябва да продължи след 2024 г., необходимо е да се обсъди удължаването на споразумението. Това заяви в неделя германският канцлер Ангела Меркел в Киев след среща с украинския президент Владимир Зеленски.

Според нея този процес "трябва да започне възможно най-бързо". Берлин ще подкрепи този процес, каза Меркел.

Тя отбеляза също, че Германия се "отнася сериозно" по отношение на притесненията на Украйна относно "Северен поток 2". Според нея "Северен поток 2" не трябва да се използва "като оръжие", в противен случай Германия ще се застъпи за санкции.

"Дадохме ясно да се разбере, че ще се застъпваме за нови санкции в европейските рамки, ако се затвърди подозрението, че тръбопроводът се използва като оръжие", каза канцлерът.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Дмитрий Песков, говорител на руския президент, изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода с политически мотивирани обстоятелства. Москва също многократно е заявявала, че никога не е използвала енергийни ресурси като инструмент за натиск.

Украинският президент Владимир Зеленски обсъди с германския канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Киев в неделя, въпроса за енергийната сигурност и "Северен поток 2", който отказва да се счита за изключително икономически проект.

"Обсъждахме въпроса за енергийната сигурност и "Северен поток 2". Ние разглеждаме този проект само през призмата на сигурността и го считаме за опасно геополитическо оръжие на Кремъл. Освен това, в съответствие със Споразумението за асоцииране, ние инициирахме започване на консултация с Европейският парламент и германското правителство в близко бъдеще ", каза той по време на съвместен брифинг с Меркел.

На 22 юли Германия и САЩ постигнаха споразумение за газопровода "Северен поток 2", в което Вашингтон признава, че санкциите срещу съоръжението по дъното на Балтийско море няма да спрат реализацията му, тъй като е готов на 99 процента. Оставена обаче е вратичка за предприемане на ответни мерки, ако Русия използва енергетиката като геополитическо оръжие в Европа и прояви агресия спрямо Киев.

Още тогава Берлин пое ангажимент да работи за продължаването на договора за транзит на руски газ през Украйна след 2024 г. с още десет години. Ще се създаде и "Зелен фонд" на стойност 1 млрд. долара в помощ на енергийната реформа в Украйна. Германската вноска в него ще е 175 млн. долара. Останалият капитал ще е частен и с парите ще се финансират водородни проекти, енергийна ефективност и възобновяема енергия, за да стане Украйна по-независима от руския газ.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?