Меркел в Давос: ЕС трябва да говори с един глас на световната сцена

Меркел в Давос: ЕС трябва да говори с един глас на световната сцена

Изолацията и протекционизмът не са решения на икономическите предизвикателства, пред които са изправени страните в света. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Световния икономически форум в Давос, ден преди пристигането на американският президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.


Европа не трябва да се оплаква, когато други страни като САЩ реформират данъчните си системи, а вместо това трябва да отговори със собствени реформи, каза тя. И отбеляза усилията на Франция и Германия за създаване на общ режим на корпоративните данъци и заяви, че европейските страни трябва да се справят с по-конкурентна данъчна среда.

Решението на Обединеното кралство да напусне ЕС поражда необходимост останалите страни членки да говорят с един глас на световната сцена, отбеляза канцлерът, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя посочи, че е непредубедена за вида партньорство, което ЕС може да разработи с Великобритания след Брекзит. Въпреки това канцлерът подчерта, че в тези преговори не могат да се правят компромиси с основните принципи на ЕС и отново заяви, че достъпът до единния пазар на ЕС е обвързан със свободата на движение.

Останалите 27 членки трябва да имат един един глас във външната политика, "ако европейците искат да бъдат възприемани сериозно", заяви германският лидер.

 

ЕС трябва да развие по-силна и по-единна външна политика. "Трябва да поемем по-голяма отговорност, трябва да вземем съдбата си в собствените си ръце", отбеляза тя, цитирана от ДПА.

По думите ѝ ЕС е бил твърде нерешителен пред лицето на заплахи като екстремистите от "Ислямска държава", кризите в Африка и войната в Сирия.

Същевременно канцлерът предупреди Евросъюза да не се затваря за миграцията.

"Още от времето на Римската империя, още от времето на Великата китайска стена знаем, че само това да се изолираш не помага", заяви Меркел, застъпвайки се за международно сътрудничество, развитие и спазване на световните договори.

Десният популизъм в Европа е отрова, причинена от нерешени проблеми, допълни Меркел.
Тя изрази надежда, че подкрепата за такива партии няма да продължи да нараства и посочи, че правителството ѝ се опитва да постави десния популизъм под контрол, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?