Меркел в Китай: Има политическа воля за засилване на еврото

Китайският премиер обеща помощ за решаване на кризата в еврозоната

Меркел в Китай: Има политическа воля за засилване на еврото

Има абсолютна политическа воля за засилване на еврото. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в Пекин след разговори с китайския премиер Вън Цзябао, съобщават осведомителните агенции в четвъртък.

"Казах на премиера Вън, че в момента се извършват много реформи и че има абсолютна политическа воля да превърнем еврото отново в силна валута", каза Меркел.

Тя е на двудневно официално посещение в Китай, като една от най-важните ѝ цели е да убеди Пекин в устойчивостта на еврото.

Китай планира да продължи да инвестира в ценни държавни книжа на страните от ЕС при пълно оценяване на рисковете, заяви от своя страна премиерът Вън Цзябао.

"Китай би искал да укрепи комуникациите и консултациите с ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ), съответните финансови фондове и водещите страни, за да подкрепя обременените от дългове членки на ЕС при излизането им от затрудненията", каза Вън Цзябао.

Европейците не веднъж са изразявали надежда Китай да използва част от огромните си валутни резерви, за да инвестира в спасителните фондове на Европейския съюз. Но досега не е имало сигнали, че това се случва.

Китайският премиер подчерта, че въздействието от глобалната икономическа криза се засилва и призова Меркел за по-тясно сътрудничество при съживяване на икономическия растеж.

По време на посещението на Меркел в Пекин бе подписана сделка за доставка на самолети на европейската група Еърбъс (Airbus) на стойност 3,5 милиарда  долара. Това е първата значителна сделка на Еърбъс в Китай, откакто избухна спорът между Пекин и ЕС по въпроса за търговията с парниковите емисии, припомня Ройтерс. Отказът на Пекин да приеме европейската схема доведе до анулирането преди време на сделки на стойност до 14 милиарда долара.

В понеделник информирани източници съобщиха, че Еърбъс се е надявал да спечели поръчки за близо 100 самолета А320 при сделка, която може да достигне 9 милиарда долара.

Друг договор на стойност 12,5 милиарда долара засяга Юрокоптър (Eurocopter), се посочва в комюнике за медиите, в което не се уточнява каква ще бъде формата на тази китайска инвестиция в първия в света производител на хеликоптери за граждански цели, който е филиал на Европейския авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС - EADS), компанията майка и на Еърбъс, съобщи Франс прес.

Фолксваген (Volkswagen), най-големият автомобилостроителен концерн в Европа, сключи договор за 290 милиона долара за изграждането на производствен център, където ще се подготвят и кадри в Тянцзин, известен модерен промишлен град в северната част на Китай, допълни АФП. През 2011 година Фолксваген е продал 2,26 милиона коли в Китай, който стана основният му външен пазар.

Китайската компания за телекомуникационно оборудване Зед Те И (ZTE) сключи споразумение с германската група Aй И Ти холдинг (IET Holding) на стойност 1,3 милиарда долара в сектора на оптичните влакна.

Споделяне

Още от Свят