Меркел възприе по-сдържан тон по идеите на Макрон за евроинтеграция

Меркел възприе по-сдържан тон по идеите на Макрон за евроинтеграция

Ангела Меркел възприе по-сдържан тон днес по отношение на призивите на френския президент Еманюел Макрон за по-дълбока европейска интеграция, предаде Ройтерс.

На пресконференция тя заяви, че нейната партия ще подкрепи стъпки в тази насока, които имат смисъл, но каза също така, че страните трябва да станат по-конкурентноспособни.

"Не изключвам нищо, но и не чертая червени линии. Християндемократическият съюз ще подкрепи онова, което има смисъл", каза тя и допълни, че идеята за "повече Европа" трябва да доведе до повече конкуретноспособност, до повече работни места и до по-голямо влияние на ЕС.

Макрон ще представи утре в Париж идеите си за създаване на бюджет и на министър на финансите на Еврозоната. По този повод Меркел каза, че е важно да се навлезе в детайлите, че не трябва да става дума само за лозунги, но и за онова, което стои зад тези идеи.

След избирането на Макрон за президент през май Меркел даде индикации, че ще бъде склонна на компромиси по неговите предложения. Днес обаче тя е в търсене на нови коалиционни партньори. Най-вероятно един от тези партньори ще бъдат свободните демократи, които критикуват плановете на Макрон за по-голяма европейска интеграция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа