Меркел: Всеки в ЕС да се постави на мястото на другия, за да има съгласие

Ангела Меркел заедно с председателя на ЕП Давид Сасоли в Брюксел в сряда

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова днес всеки в ЕС да се постави на мястото на другия, за да се постигне съгласие. Тя отправи този призив в обръщение пред Европейския парламент по повод германското председателство на Съвета на ЕС.

Досега Европа е преодолявала кризите със съгласие по основните въпроси, добави Меркел. Правилата са еднакви за всички и това трябва да осигурим чрез ЕС, демокрацията има нужда от истина и прозрачност, посочи германският канцлер. По нейните думи Европа трябва да бъде справедлива, за да не намират път думите срещу ЕС.

Меркел, цитирана от БТА, изрази надежда до лятната ваканция да се постигне решение в споровете за следващия европейски бюджет, ако всеки направи отстъпки. По нейните думи е необходимо ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания и Македония, и да се подготви за провал на преговорите с Великобритания. Тя настоя за открит диалог с Пекин, макар да отчете различия във вижданията по въпросите за човешките права и върховенството на закона.

Светът е изправен пред промени със скоростта на светлината, с пандемията от Ковид-19 пред ЕС изникна най-голямото предизвикателство от неговото създаване, 100 000 души загинаха в Европа. Трябва да почетем паметта на загиналите, трябва да възстановим икономиката. Милиони изгубиха работата си, тревожат се за здравето си, страхуват се за домовете си, отчете Меркел.

По нейните думи европейците са платили висока цена с необходимостта правата им да бъдат ограничени като мярка срещу разпространението на новата заразна болест. Правата на гражданите са сред основните европейски ценности, пандемията не е оправдание за зачеркване на основните демократични принципи, добави тя.

Вярвам в Европа, не само като наследство, но и като надежда за бъдещето. Това е жив проект, който можем да променяме. Само с Европа можем да запазим свободите си, посочи Меркел.

Тя настоя за европейска самостоятелност в цифровите технологии и за въвеждане в закон на целите за постигане на безвреден за природата живот. По нейните думи германското председателство до края на годината ще се насочи към въпросите на основните права, сближаването, цифровизацията и европейска отговорност към останалата част от света.

Меркел съобщи, че днешното ѝ пътуване до Брюксел е първото зад граница от началото на пандемията. От ЕП по-рано уточниха, че за първи път реч на държавен или правителствен ръководител на страна, председател на Съвета на ЕС, се произнася в Брюксел и причина за това е решението сградата на парламента в Страсбург да не бъде използвана поне до септември като мярка срещу разпространението на пандемията.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?