Меркел я чака тежка седмица заради миграционната политика

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел я очаква решаваща седмица, която може да определи бъдещето на нейното правителство. Канцлерът се бори със свързани с миграционната политика кризи, както в чужбина, така и в страната, пише ДПА.

Меркел се бори да избегне конфликт с вътрешния министър Хорст Зеехофер за това кой да бъде допускан в страната. Министърът, който е и лидер на коалиционната партия Християнсоциален съюз (ХСС), заплаши, че от началото на юли ще започне да спира бежанци на границата.
 
Днес канцлерката ще се срещне с представители на дясноцентристката си партия Християндемократически съюз (ХДС), най-влиятелния член на коалицията. Във вторник ѝ предстоят срещи с лидери на коалицията.
 
 През уикенда заместник-лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ралф Щегнер заяви пред медиите, че неговата партия няма да подкрепи незабавно връщане на мигрантите, пристигащи на германската граница.
 
Източници в ГСДП съобщиха пред ДПА, че партията се готви за евентуални предсрочни избори, ако коалицията се разпадне.
 
В четвъртък лидерите на страните от ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да се опитат да постигнат напредък в намирането на европейско решение на миграционната дилема.
 
Зеехофер и ХСС трябва да дадат на Меркел повече време за решаване на миграционния проблем, заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, член на ХДС. 
 
Той добави, че според него до срещата на лидерите ще бъде постигнат напредък. 
 
"Но това няма да е консенсус като този, който очакват някои членове на ХСС", предупреди той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа