Меркел за седми път избрана начело на ХДС

Ангела Меркел, Сн: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел беше преизбрана с огромно мнозинство за лидер на Християндемократически съюз (ХДС) и застава за седми път начело на партията ,предадоха световните агенции във вторник. На двудневен конгрес на ХДС в Хановер за Меркел гласуваха рекордните 97.9% от делегатите и така канцлерът получи силна подкрепа преди парламентарните избори в страната догодина.

"Тези, които ме познават, знаят, че съм трогната от това", заяви Меркел пред членовете на ХДС, след като вотът беше обявен. Тя благодари за оказаното ѝ доверие. Предишната най-висока подкрепа за Меркел начело на съюза беше през 2000 г., когато за нея гласуваха 95.9% от делегатите.

Преди партийното гласуване, което е 10 месеца преди планираните парламентарни избори в Германия, Меркел предупреди, че кризата в еврозоната все още далеч не е свършила, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Канцлерът обеща силно лидерство във "времената на турбуленция" за Германия, Европа и света. За кризата в еврозоната канцлерът предупреди, че предстоят още проблеми въпреки напредъка, постигнат чрез спасителните програми за финансово затруднени страни и налагането на мерки за икономии и реформи.

"Ако исках да направя нещата лесни за себе си, бих казала, че най-лошото е минало. Аз обаче подчертавам: трябва да бъдем предпазливи", каза Меркел пред 1000 поддръжници на партията, участващи в срещата.

"Няма да бъде прекалено, ако повторим отново, че европейската дългова криза не може да бъде преодоляна с един удар, с един замах, с едно предполагаемо чудотворно лекарство, независимо дали става дума за еврооблигации или за намаляване на задължения", подчерта канцлерът.

Целта не е само оцеляването на валутата, допълни тя. "Аз не просто искам еврото някак си да отърве кожата, искам еврото да излезе от кризата по-силно от преди", каза Меркел. Германия и Европа трябва да защитят влиянието си, демократичните ценности и благоденствие пред засилващата се икономическа конкуренция на страните гиганти с нововъзникваща пазарна икономика Китай и Индия.

"Нашият начин на живот, начинът, по който правим бизнес, нашите ценности, пред всичко това има повече предизвикателства от когато и да било по-рано. Трябва да отстояваме позицията си в свят с много различни идеи", отбеляза германският лидер.

"Това е херкулесовата задача на нашето време и поколение", подчерта тя.

Като други предизвикателства канцлерът посочи конфликта в Близкия изток, амбицията на Германия да премине от ядрена към възобновяема енергия и възхода на интернет, който тя определи като "благословия и проклятие".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят