Меркел: Западът е готов на нови санкции срещу Русия

Ангела Меркел

Проруските сепаратисти в Източна Украйна не изпълняват напълно споразумението за прекратяване на огъня, договорено в Минск в средата на февруари, заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с украинския президент Петро Порошенко в Берлин.

На съвместна пресконференция с него тя отбеляза, че има значителни пропуски от страна на сепаратистите при съблюдаване на разпоредбите на споразумението за пълно изтегляне на тежките оръжия.

Меркел добави, че санкциите на ЕС срещу Русия може да останат в сила, докато споразумението не се прилага както трябва.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че иска европейските лидери да заявят ясно на срещата си на 19 и 20 март, че те ще наложат нови санкции срещу Русия, ако тя не
изпълнява минското споразумение.

"Ако ангажиментите не са изпълнени, аз наистина се надявам, че на срещата на върха на 19 март, ще бъде заявено ясно, че ще се продължи с налагането на санкции", каза Порошенко.

Меркел допълни, че Западът е готов на нови санкции по отношение на Русия, но това не е самоцел.

"Ние не искаме санкции, но ако е нужно, ние сме готови да ги приемем. Ако в бъдеще има груби нарушения на минските договорености, ще има по-тежки санкции. Но това не е основното за нас. Нашата цел е политическа дискусия за това как се прилагана практика минското споразумение", заяви Меркел.

Тя каза, че възможността за доставка на хуманитарна помощ е не по-малко важна от режима на прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна.

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че Европа трябва да продължи с икономическите си санкции срещу Русия, докато Украйна възстанови контрола върху границата си с Русия. В противен случай има опасност от криза между Брюксел и Белия дом, заяви Туск в интервю за в. "Гардиън" и още пет европейски вестника.

"Договореностите от Минск ще имат смисъл само ако бъдат изпълнени изцяло. Частичното им изпълнение ще бъде много рисковано за Украйна. На първо място искаме пълно изпълнение, включително пълен контрол на украинските граници. Ако искаме да подкрепим споразумението от Минск, трябва най-малкото да запазим действащите санкции. Ако Европа не запази санкциите, това ще е особено критичен момент в трансатлантическите отношения. За американците е неприемливо да бъдат по-дълбоко въвлечени в украинския конфликт, отколкото Европа. Това е категоричната позиция на правителството на Обама", отбелязва Туск.

Той призна, че постигането на единодушие е много трудно, тъй като страни членки открито демонстрират различните си гледни точки и интереси. "Няма съмнение, единна политика на 28-те страни членки не съществува. Имаме 28 различни външнополитически позиции", подчерта председателят на Европейския съвет.

Всяка страна от ЕС може да наложи вето върху удължаването на санкциите. Висши дипломати и представители в Брюксел твърдят, че Кремъл работи усърдно, за да внесе разкол сред европейците и режима на санкции да се провали. Италия, Гърция, Унгария, Словакия, Австрия и Чехия са сред страните, склонни към облекчаване или премахване на санкциите, посочва "Гардиън".

Не мога да приема аргумента, че трябва да вярваме в добрата воля на Русия. Чуя ли, че трябва да вярваме в добрата воля на президента Путин или сепаратистите, зная, че това е проява или на наивност, или на лицемерие, каза Туск, цитиран от БТА.

За разлика от много европейски лидери, призоваващи за по-сговорчива политика към Русия, той определя стратегията на Путин като открито враждебна и изискваща по-суров отговор.
"Знам - и не се опирам на интуицията, а на познанията си - че политиката на Путин е много по-проста от сложните ни дискусии. Единственият ефективен отговор на ясната и проста
политика на Путин е натискът. Неговата политика се свежда до това да има врагове, да ги превъзхожда, да ги унищожи и да бъде в конфликт", допълва Туск.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?