Меркел заплаши със санкции, ако "Северен поток 2" бъде използван като оръжие

Меркел заплаши със санкции, ако "Северен поток 2" бъде използван като оръжие

Заплахите от реализацията на газопровода "Северен поток 2", чието завършване в германски води се очаква на 12 септември, обсъдиха в понеделник енергийните министри на Украйна Герман Галущенко, на САЩ Дженифър Гранхолм и на Германия Алтмайер. Това стана ден след срещата на германския канцлер Ангела Меркел с украинския президент Владимир Зеленский, на който той поиска гаранции за енергийната сигурност на страната след пускането в експлоатация на тръбата по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

"Аз като президент съм длъжен да бронирам жилетка за Украйна, в друг случай просто не можем да приемем това никога. Това не е за пари, по-точно не само за икономически компенсации. Това е гаранция на енергийната сигурност, на обемите за транзит на газ, доставките за територии, включително временно окупираните", заяви Зеленский в неделя.

Меркел на свой ред предупреди, че "Северен поток 2" не бива да се използва като оръжие, в противен случай Германия ще предприеме санкции. "Дадохме да се разбере, че в европейските рамки ще се обявим за нови санкции, ако се засили подозрението, че тръбопроводът се използва като оръжие", каза Меркел и отбеляза, че "Северен поток 2" не е руско-германски проект, а европейски.

По думите ѝ транзитът на газ през Украйна трябва да бъде продължен и след 2024 г. (когато изтича договорът за това с "Газпром") и преговорите за това трябва да започнат. "Вече говорих с руския президент, че сме длъжни по възможност бързо да продължим споразумението, което действа до 2024 г.", посочи канцлерката. По думите ѝ Германия е поела "особена отговорност" за това Украйна да остане транзитна страна. "Аз се отнасям сериозно към опасенията на Киев", каза още Меркел.

Украйна стои на позициите си, че не може да позволи на Русия да използва газа си като оръжие, заяви и Галушченко в понеделник. Затова подробно са били обсъдени възможностите за осигуряване та газовите доставки, важността на обезпечаването на транзита на руския газ и стъпките, които ще гарантират на Украйна запазване на транзитния потенциал.

"Отделно обсъдихме прилагането на Третия енергиен пакет (спрямо "Северен поток 2") и отстраняването на монопола на "Газпром" на пазара, както и синхронизацията на енергийната система на Украйна със страните от ЕС", съобщи още Галушченко пред журналисти, цитиран от ТАСС

Малко по-рано през деня вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис отново заяви позицията на ЕК, че не счита "Северен поток 2" за проект от общоевропейски интерес.

" Сега ще следим за декларациите на САЩ и Германия и как ще бъде гарантирано, че газопроводът няма да доведе до проблеми за Украйна като транзитна страна. Ще продължаваме да следим за тези въпроси", каза той в интервю за агенция РБК - Украйна

Домбровскис оцени и възможността за прилагане на Третия енергиен пакет на ЕС към газопровода.

"Това бе предложение от ЕК - всички газопроводи, които влизат или излизат от територията на ЕС, да съответсват на условията на Третия енергиен пакет, включително и на условията за недискриминационен достъп до инфраструктурата", подчерта той.

Преди ден стана ясно, че руският тръбополагащ кораб "Фортуна" е напуснал датски води, където работеше в последно време. Приключването на дейностите по строежа в германски води е насрочено за 12 септември, съобщи "Блумбърг" в неделя вечерта.

В момента "Северен поток 2" е завършен на 99 процента. В петък руският президент Владимир Путин заяви след среща с германската канцлерка Ангела Меркел, че до довършването на газопровода остават само 15 километра, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?