Меркел засилва депортирането на мигранти

Меркел засилва депортирането на мигранти

Канцлерът Ангела Меркел се надява на напредък в депортирането на по-голям брой имигранти с отхвърлени молби за убежище. В четвъртък тя ще се срещне с регионалните премиери на 16-те федерални провинции на Германия, в чиито правомощия е депортирането, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Меркел, която се кандидатира за преизбиране, нееднократно е призовавала за "национално усилие", за да се направи така, че хора, които нямат право на пребиваване, да напуснат Германия.

Депортациите по принцип са в компетенциите на правителствата на федералните провинции. Но министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че централната власт в Берлин иска да има по-голямо влияние над процеса.

В четвъртък той призова за създаване на "изходни центрове" близо до летищата, където да могат да се отвеждат лица преди депортирането им, "за да бъдат нещата по-уредени и да не става така, че много хора просто да избягват депортирането в последния момент".

В изказването си, което направи пред германската обществена телевизия АРД, той изрази желанието си депортациите да се координират от единен национален център.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?