Британски медии:

Мерките на Камерън срещу "социалните туристи" като предизборен ход

Мерките на Камерън срещу "социалните туристи" като предизборен ход

Представените преди ден от британския премиер Дейвид Камерън мерки срещу т.нар. "социални туристи" не се приемат еднозначно. Вестник "Индипендънт" коментира, че Камерън не е успял да предостави цифри, които да илюстрират мащабите на проблема с имигрантите и е бил обвинен, че подклажда паника с новите мерки.

 

Последните правителствени данни показаха, че от 2.2-те милиона имигранти от 8-те източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., едва 12 850 са поискали помощи за безработни, докато са били в процес на търсене на работа, посочва вестникът.

 

Изданието посочва, че най-доволен от вчерашната реч би трябвало да е Найджъл Фараж, лидерът на Партията на независимостта на Великобритания. Неговата формация засега няма депутати в парламента и тази ситуация е малко вероятно да се промени на идните избори, но след вчерашните обещания на Камерън за затягане на мерките за имигрантите, издържани в стила на Партията на независимостта, човек остава с впечатлението, че сякаш Фараж управлява страната, без да държи лостовете на властта.

 

Според британския в. "Гардиън", цитиран от БТА, основната причина за обявеното затягане на мерките е да се намали общественото безпокойство, че в момент, в който британците затягат коланите, имигрантите получават незаслужено парче от все по-намаляващия пай. Втора причина бяха частичните избори в Истли, на които торите останах едва на трето място, а партията на Фараж отбеляза напредък. Този резултат изплаши торите и ги застави да действат.

 

Третата причина е отпадането на ограниченията за българи и румънци на британския трудов пазар от следващата година. Камерън освен това искаше силен финал на парламентарната сесия, доминирана от имиграционната тематика, коментира изданието, припомняйки, че парламентът излиза във ваканция днес в навечерието на Великден.

 

В друга статия "Гардиън" акцентира върху разминаването между Камерън и министъра на здравеопазването Джереми Хънт. Според Камерън британската здравна система губи до 20 милиона лири от това, че мигрантите от страните от Европейското икономическо пространство /27-те страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия/ се възползват неправомерно от нея. Но според Хънт сумата е много по-голяма и е дори 200 милиона лири. Това разминаване обаче всява съмнения в цялостните твърдения на Камерън относно вредата от имигрантите.

 

Вестник "Дейли телеграф" се спира върху данните на властите, според които само един на десет чужденци е получил общинско жилище през последните 4 години и че от 121 000 небритански бенефициенти на помощите, които се изплащат по време на търсене на работа, едва 25 000 са от европейски страни, като например Франция и Испания.


Според плановете на Камерън имигрантите ще получават помощи за безработица за повече от шест месеца единствено, ако могат да докажат, че активно търсят работа или имат реален шанс да си намерят работно място. Безработни, които получават помощ, пък ще бъдат проверявани на всеки шест месеца дали търсят работа.

 

Семействата на имигрантите ще трябва да чакат пет години преди да получат общински жилища.

 

Освен това ще бъдат предприети нови мерки по отношение на нелегалната имиграция. Предвижда се максималната глоба за компании, които наемат нелегални работници да бъде удвоена до 20 000 паунда.

 

От гражданите на страни извън ЕС ще се изисква да докажат, че имат здравна осигуровка, преди да бъдат приемани за лечение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?