Мерките срещу полицейското насилие влязоха в Закона за МВР

Поправките в Закона за МВР, целящи по-строг контрол над действията на полицаите, така че да не се допускат случаи на безнаказан произвол, вече официално са факт, след като парламентът ги прие и на второ четене в сряда.

Според новите текстове, изготвени благодарение най-вече на усилията на Българския хелзинкски комитет и заместник-министър Веселин Вучков, униформените ще могат да използват оръжие, белезници и палки само, когато това е абсолютно необходимо, като ще имат задължението да пазят живота на заподозрените.

Освен това се забранява използването на оръжие в случаите, когато заподозреният не е извършил насилствено деяние и не застрашава живота на някого, дори и да се опитва да избяга.

Основният мотива за приемането на поправките в ЗМВР станаха множеството осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, в които неведнъж бе подчертано, че родното законодателство е дефектно и допуска безнаказано полицейско насилие.

Въпреки промените, все още съществуват съмнения, че и новите текстове няма да доведат до чувствителна промяна в поведението на полицаите, тъй като досега те бяха задължени да използват сила и оръжие като крайна необходимост.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?