Мерките срещу трафика на Балканите не се прилагат ефикасно

Мерките срещу трафика на Балканите не се прилагат ефикасно

Страните в Югоизточна Европа, сред които и България, не вземат достатъчно ефикасни мерки за борба с трафика на хора, предимно на жени и деца. Това пише в доклад на Детският фонд на ООН УНИЦЕФ, цитиран в четвъртък от Би Би Си.

Въпреки строгите закони, в повечето от страните на Балканите те или не се прилагат, или не засягат основните причини за трафика. В резултат на което на най-голям риск са изложени млади жени на възраст до 17 години, които са продавани за проституция и деца под 13 години, които се използват за насилствен труд или просия, констатира документът.

УНИЦЕФ посочва, че младите хора нямат ясна представа за опасността и не знаят как да се предпазват от трафикантите. Според доклада не се прави достатъчно за превенцията сред тийнейджърите.

В общия документ на УНИЦЕФ, Върховния комисариат на ООН за човешките права и  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа пише още, че не са достатъчни и усилията на западноевропейските страни за борба с трафика. Техните мерки са насочени основно в посока контрол на миграцията и проституцията, но само този подход е погрешен.

Макар западноевропейските страни да подкрепят усилията за борба с трафика на  Балканите, те правят  твърде малко, за да окуражат жертвите, които стигат до Западна Европа, да се обърнат срещу гангстерите, пише в доклада от 337 страници, който засяга трафика на хора в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Молдова, Македония, Румъния и Сърбия и Черна гора.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?