Меродавно ще е българското разследване на трагедията в Охрид

Зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов заяви, че "и за нас, и за българските граждани най-вероятно ще бъде меродавно" българското разследване за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, където загинаха 15 българи.

Имаме достатъчно данни, за да считаме, че има извършено престъпление, каза прокурор Джамбазов в петък пред БНР. По думите му има няколко основни версии за инцидента, но отказа да конкретизира кои са те.

Казусът ще бъде разследван паралелно в България и Македония, каза Джамбазов и добави, че "най-добрият вариант би било пълно припокриване между двете разследвания".

Информация от Македония ще се получава по конвенция за правна помощ от 1959 г. Българските власти нямат право да провеждат директни разпити в Македония, а само да присъстват.

"Ами, безспорно ние сме малко или много зависими от действията на колегите, но на този етап аз нямам основания да се притеснявам в тяхната добронамереност и желанието да ни съдействат", посочи Джамбазов.

Окончателно становище какво е причинило потъването на кораба може да се очаква след извършването на техническите експертизи. Те ще бъдат изготвени от български експерти на база на информация, получена от македонската страна и свидетелските показания на пасажерите, посочи Джамбазов.

В началото на следващата седмица ще бъдат проведени разпитите на свидетелите очевидци, които са били на кораба.

Туристическото корабче "Илинден" потъна на 5 септември, причинявайки смъртта на 15 български туристи. Корабът бе изваден в събота от хърватската компания "Дубин”. Първите заключения на македонските власти са, че по кораба няма повреди и основната версия за потъването му е свръх товар.

"Само искам едно уточнение да направя - няма данни за умишлено увреждане на кораба. Но умисъл е нещо различно в наказателното право" , отбеляза Джамбазов.

Споделяне

Още по темата

Още от България