Месарите длъжни да изхвърлят рискови за "луда крава" части от животните

Части на преживните животни, които са рискови за предаването на болестта "луда крава", трябва да се отделят. Това гласи заповед на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме от 16 ноември 2004 г., съобщи пресцентърът на министерството. Собствениците на месодобивни и месопреработвателни предприятия трябва да премахват черепа, мозъка и очите от животните при клане.

Всички животински материали, които задължително се отделят, трябва да се оцветят в боя, да се събират отделно от останалите части на преживните животни и да се предават за пълното им обезвреждане в екарисажа "Брамас" АД, град Шумен, гласи заповедта. Според нея собствениците и шефовете на месодобивни и месопреработвателни предприятия в областите Шумен, Търговище, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Плевен, Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол са задължени да изпълняват тези условия.

Собствениците на животновъдни обекти, предприятия, циркове, зоопаркове от всички останали области, които не са изрично посочени, се задължават да загробват отстранените рискови части при клане, умрелите и мъртвородените животни.

Министърът възлага контрола по изпълнението на заповедта на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?