Месечната издръжка за бежанец била 385 лв, МВР надувало сметката с капиталови разходи

Шефът на Агенцията за бежанците се извини на ООН за прехвърлянето на отговорността за лошите условия в софийските домове

Месечната издръжка за бежанец била 385 лв, МВР надувало сметката с капиталови разходи

Реалната месечна издръжка на един бежанец е 385 лева. Това стана ясно от думите на директора на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев във вторник.

Освен това той съобщи, че бежанците вече ще получават статут за 21 работни дни, а не за пет месеца, както досега. По думите му вече били предприети и мерки за подобряване на условията в домовете във "Враждебна" и "Военна рампа" в столицата, където бежанците живеят при мизерни условия, като там ще бъдат назначени и хора от сирийската общност в България.

На връх шестия си работен ден Чирпанлиев се извини и на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН), след като преди ден бе уличен от организацията в лъжа. Той обяви, че експерти от Световната организация са приели двата центъра в София, което обаче се оказа невярно.

Сметката на МВР набъбвала заради капиталови разходи

На фона на обявената от вътрешния министър Цветлин Йовчев месечна издръжка от 1084 лева, Чирпанлиев посочи значително по-ниска сума – 385 лева.

"Там става въпрос за капиталови разходи, т.е. това включва ремонт на сграден фонд, ремонт на съоръжения и т.н. Тези капиталови разходи, по моето скромно мнение, те с продължаването на тези процеси ще намаляват фактически, защото ако днес има 500 човека, през центъра ще минат 5000, да речем, и тогава капиталовите разходи ще бъдат десет пъти по-малки. В крайна сметка тези сгради - един ден този процес се надяваме да приключи, този сграден фонд ще бъде ползван от нашето общество", каза Чирпанлиев пред БНТ.

Той коментира, че вече се решава правно-административния проблем пред бежанците в България с намаляването на дните за уреждането на статута им.

Очаква се в домовете за настанява да бъдат назначени на граждански договори представители от сирийската общност – лекари и коменданти. Очаква се в центъра във "Военна рампа" да започне да функционира скоро и парното.

"Аз не делегирам отговорността, а съвместно с техните организации се разбираме, че ще има техни представители, които владеят техния език, защото нашите коменданти, които са там, те не владеят арабски език, така че ще трябва да има и техни представители", каза още Чирпанлиев.

В Баня условията по-добри отколкото в Сирия

"В нашите центрове, които са в "Монтевидео" ( в столицата - бел.ред.), Баня и Пъстрогор, както и до известна степен в Харманли, условията са такива, че дори самите граждани казват, че в някаква степен са по-добри, отколкото в държавите, от които идват", каза още Чирпанлиев.

В понеделник БНТ обаче излъчи репортаж със скрита камера от дома във "Военна рампа", който показа потресаващи условия - бани и тоалетни потънали в мръсотия, липса на кошчета за боклук, боклуци, пренаселеност и липса на представител на Агенцията за бежанци.

В опита си да размие отговорността за лошите условията в дома той обяви, че двата центъра са били приети от Агенцията за бежанците на ООН, което се оказа невярно.

Полк. Николай Чирпанлиев, заяви, че "когато центровете са приемани, е присъствал представител на Световния комисариат на ООН за бежанците. Приети са центровете от тях, като е казано, че условията са нормални". Тази информация е подвеждаща, тъй като ВКБООН никога не е бил консултиран за годността на сградите или за оценка на условията в тези два центъра", заявиха от агенцията на ООН.

Във вторник Чирпанлиев обясни разминаването. "Да, действително мои сътрудници ме бяха информирали, че в началото на дейността на двата центъра са идвали представители на Върховния комисариат за бежанците към ООН, но след като вчера на разширено съвещание при г-жа Фандъкова присъстваха техни представители, аз отново искрено го казах, се оказа, че те не са били поканени на откриването, а по собствена инициатива са били някъде след четвъртия-петия ден и са направили своите предписания. Така че аз се извиних на техните представители и този въпрос го приключихме", каза директорът на Агенцията за бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?