Месечните сметки на ЧЕЗ тръгват от 8 февруари

Месечните сметки на ЧЕЗ тръгват от 8 февруари

От 8 февруари клиентите на ЧЕЗ ще започнат да получават фактури за плащане на сметката на тока всеки месец, съобщи в четвъртък Радослав Димитров, директор "Обслужване на клиенти" в компанията, доставяща електроенергия в западна България.

ЧЕЗ се съобразява с решението на енергийния регулатор за връщане на ежемесечното отчитане на консумираната енергия, заяви регионалният мениджър на чешката компания в България Ян Вавера.

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е от октомври 2008 г., но компанията води безуспешни съдебни битки срещу него.

До края на февруари, според това в кой период се отчитат, всички клиенти на дружеството ще получат едномесечни фактури.

“Моята цел е да върна доверието към ЧЕЗ в България“, заяви Вавера.

Ежемесечните фактури ще станат по-разбираеми за клиентите. Фактурите ще съдържат още по-конкретна информация – не само за потреблението на абонатите, но и датите за следващо измерване, отчитане и заплащане на разхода за електрическа енергия.

Около 600 души ще извършват засичането на електромерите, каза Атанас Дандаров, член на Управителния съвет на ЧЕЗ Разпределение.

Връщането на стария начин на плащане е коствало на компанията 14.5 млн. лв., каза Ян Вавера. Би било коректно тези разходи да се отразят в цената на тока, но решението ще бъде взето от регулатора и ние ще го уважим, коментира той. Според Кремена Стоянова, изпълнителен директор на ЧЕЗ "Електро", ако в цената на тока бъдат отразени разходите, направени от компанията за преминаване към едномесечно отчитане, то те няма да надвишават няколко стотинки за всеки потребител в сметката му за ток.

Дружеството все още не е подготвило предложенията си за промяна на цените от юли 2010 г.

Целта ни не е да увеличаваме цените, но искаме да повишаваме качеството на мрежата и на услугата, допълни представителят на компанията. Ще се опитаме с регулатора да намерим баланс в цената, приемлив за клиентите ни, посочи Вавера.

От компанията допълниха още, че са предвидени неустойки за фирмата-доставчик на сметките, ако забави разнасянето им. Запазват се същите периоди на отчитане, по които потребителите са разделени на 15 групи, както и сроковете за плащане.

Таксите за повторно включване на електроенергията засега остават без промяна, увериха от ЧЕЗ, чийто предишен регионален мениджър бе заявил, че ще се увеличат.

Споделяне

Още от Бизнес