Месни стандарти чистят соя и сол от кайма, наденици и колбаси

Месни стандарти чистят соя и сол от кайма, наденици и колбаси

Девет стандарт за производството на двадесет вида месни продукти, утвърдени в петък от директора на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) Йордан Войнов, ще изчистят изделия като кайма, сурова наденица, кебапчета, кюфтета, карначета, няколко вида малотрайни и пушени колбаси от соя, сол, консерванти, нишесте и други субстанции.

Новите рецепти обхващат 20 продукта от свинско, говеждо и птиче месо, които ще носят наименованието “Стара планина“, ще се предлагат под специално изработено лого и на отделен щанд, но и ще бъдат по-скъпи от досегашните продукти със същите наименования. С колко ще нараснат цените им обаче още не се знае.

Месните стандарти влизат в сила от 2 август, съобщи Войнов. Шефовете на регионалните ветеринарни инспекции ще изискат от всички месопреработватели да подадат заявления, че ще произвеждат продукти с марката "Стара планина". Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите продукти.

ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.

Утвърдените стандарти са доброволни. Освен това не заместват утвърждаването на българския държавен стандарт (БДС), за който ще се изисква по-дълъг срок, обясни шефът на НВМК..

Технологичното време за изработването на нови етикети и лого ще бъде около месец. Тогава ще бъде и реалното появяване на продуктите на пазара, обясни Илона Аврамова, месопреработвател.

Д-р Войнов предложи в логото да присъства българският трикольор. Първи по щандовете ще видим продуктите от мляно месо, малко по-късно - до 15 септември, ще бъдат готови и тези с по-дълга технологична обработка, уточни той.

Всичките 20 продукта няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други. За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2.5 до пет процента.

Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до два процента. Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2.2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3.5 на сто.

В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и тайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество. Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамим С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249).

Забранява се влагането на оцветители.

Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса. Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до пет дни.

Йордан Войнов изрази надежда повече месопреработватели да се включат в това производство. Той предложи още от Асоциацията на месопреработвателите да патентоват наименованието "Стара планина".

Продуктите "Стара планина" ще бъдат отделени от останалите продукти в магазините. Това, което не се случи 20 години, сега ще направим, най-после ще въведем ред, коментира д-р Войнов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?