Месните фирми свиват производство, но удвояват износа си

Месните фирми свиват производство, но удвояват износа си

Месната индустрия у нас свива производството си, но увеличава износа си два пъти, сочат анализи на Българската стопанска камара (БСК) за състоянието на сектора в третото тримесечие на миналата година, обявени в сряда

Производството на месната ни промишленост е намаляло с 9.8% през третото тримесечие на 2009 г., а за деветмесечието спадът е 2 процента. Изнесените месни продукти обаче са сe увеличили повече от два пъти, докато ръстът при вноса на месо и месни продукти е нараснал с 27 процента за третото тримесечие. За деветте месеца до септември 2009 г. вносът е отбелязал ръст от 6.9%, а износът – 65.4%. Отрицателното външнотърговско салдо се влошава с 3.4% през третото тримесечие.

Нарастват продажбите на месо от птици, докато тези на колбаси, говеждо и свинско месо намаляват.

Продължава да расте и износът на козметика и парфюмерия, съобщават още от БСК.

През третото тримесечие на 2009 г. производството на шампоани в България е по-малко с 3%, а на етерични масла с 39%, показва обзорният анализ. В същото време производството на паста за зъби отчита ръст от 20.8%.

Подсектор “Парфюмерия и козметика” продължава да е един от малкото в България с нарастващ експорт. Изнесените кoличества през третото тримесечие са повече с 15.3%, а за деветмесечието – с 11.9%. Увеличението на стойностния обем е съответно – 20% и 21.5%. Вносът за третото тримесечие е намалял с 9.7%.

Продажбите на шампоани за периода юли-септември са се увеличили с 2.8%, а на пастата за зъби са намалели с 22.5%. Продадените на вътрешния пазар етерични масла са с 27.3% по-малко, а за деветмесечието – с 2.2%.

Споделяне

Още от Бизнес