Месните стандарти оправдават двойно поскъпване на продуктите

Месните стандарти оправдават двойно поскъпване на продуктите

Въведените девет стандарта за кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси и др. дадоха повод на производителите да повишат сериозно цените на въпросните стоки и то с “благословията“ на агроминистъра Мирослав Найденов.

Продуктите с наименованието “Стара планина“ ще бъдат "около двойно по-скъпи", но контролът ще бъде по цялата верига, заяви той, цитиран от БТА в петък.

“Ние няма да разчитаме на лабораториите, те ще контролират там където има съмнение и където установим съмнението. Санкциите ще бъдат и във финансово изражение много големи, но ще се стигне до затваряне на предприятието и до отнемане на лиценза“, коментира Найденов.

Първите местни продукти с наименованието "Стара планина" ще се появят на пазара най-вероятно до края на август или началото на септември, прогнозират експерти. Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват, прави се анализ и съответствие.

Ако продуктите отговарят на стандартите, предприятията ще е получат разрешението да ги предлагат в търговската верига, каза Найденов.

По думите му реалната цена на каймата с логото "Стара планина" трябва да е около 8 лева, когато е от месо и когато е в съотношение 60 на 40 свинско с телешко.

Приблизително такава, че и по-висока е и в момента цената на мляното месо на производителите със сертификати, позволяващи им износ в Европейския съюз и спазващи стандартите за управление на производството. Между 6 и 8 лв. е и цената на каймата, произвеждана на място в големите вериги супермаркети.

Производителите също заявиха, че ще има поскъпване на цените на месните продукти, произвеждани по стандарта, но не посмяха да се ангажират с конкретен процент на ръста на цените.

Утвърдените в края на юли от Националната ветеринарно-медицинска служба стандарти, които са изготвени от месопреработвателния бранш, трябва да бъдат отделени от останалите продукти в магазините.

Технологичното време за изработването на нови етикети и лого ще бъде около месец - до края на август. Тогава ще бъде и реалното появяване на продуктите на пазара, обясни Илона Аврамова, месопреработвател.

Първи по щандовете ще видим продуктите от мляно месо, малко по-късно - до 15 септември, ще бъдат готови и тези с по-дълга технологична обработка, уточни генералният директор на

Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов.

Всичките 20 продукта няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други. За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до пет процента. Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до два процента.

Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2.2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3.5 на сто.

Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса. Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до пет дни.

С утвърждаването на тези стандарти се издава и заповед към регионалните директори на НВМС. Те трябва да изискват специални заявления от всички месопреработватели, които искат да произвеждат продукти с марката "Стара планина". Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите продукти.

ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.

Утвърдените стандарти са доброволни. Освен това не заместват утвърждаването на българския държавен стандарт (БДС), за който ще се изисква по-дълъг срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес