Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Месопреработватели негодуват от митото за свинско заради недостига на родно производство

0 коментара

Няма достатъчно суровина за месопреработвателната промишленост в България, обявиха в четвъртък от браншовата асоциация и поискаха да бъде премахнато митото за внос на замразено свинско месо.

От Асоциацията на месопреработвателите в България посочиха, че за нуждите на месната ни промишленост годишно са необходими близо 90 хил.т свинско месо, а промишленият добив в страната през миналата година е бил едва 51.7 хил. т.

Затова от бранша настояват да бъде премахнато сегашното 40% мито за внос на замразено свинско месо, което било твърде високо.

Председателят на асоциацията Костадин Чорбаджийски заяви, цитиран от БТА, че заради недостига на суровина цените на трупното месо у нас непрекъснато се покачват, което води и до поскъпване на крайните продукти. Като пример той посочи, че в страните от ЕС цената на свинското трупно месо е в границите на 1.20 - 1.45 евро за килограм, а в България се плащат 2.5 евро за килограм.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.