Месопреработватели негодуват от митото за свинско заради недостига на родно производство

Няма достатъчно суровина за месопреработвателната промишленост в България, обявиха в четвъртък от браншовата асоциация и поискаха да бъде премахнато митото за внос на замразено свинско месо.

От Асоциацията на месопреработвателите в България посочиха, че за нуждите на месната ни промишленост годишно са необходими близо 90 хил.т свинско месо, а промишленият добив в страната през миналата година е бил едва 51.7 хил. т.

Затова от бранша настояват да бъде премахнато сегашното 40% мито за внос на замразено свинско месо, което било твърде високо.

Председателят на асоциацията Костадин Чорбаджийски заяви, цитиран от БТА, че заради недостига на суровина цените на трупното месо у нас непрекъснато се покачват, което води и до поскъпване на крайните продукти. Като пример той посочи, че в страните от ЕС цената на свинското трупно месо е в границите на 1.20 - 1.45 евро за килограм, а в България се плащат 2.5 евро за килограм.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?