Месопреработватели ще трябва да връщат 140 млн. лв. по САПАРД

Месопреработватели ще трябва да връщат 140 млн. лв. по САПАРД

Главна дирекция "АГРИ" на Европейската комисия и ОЛАФ настояват 42 български фирми, получили субсидии по програма САПАРД да бъдат включени в списъка на длъжниците и да възстановят 140 милиона лева. Става дума за 40 месопреработвателни и 2 млекопреработвателни предприятия, получили субсидии преди присъединяването на България към Европейския съюз по 98 проекта, за които ОЛАФ има съмнение, че са съдържали завишени оферти за закупуване на оборудване. Проектите се проверяват от края на миналата година и от прокуратурата.

От Асоциацията на месопреработвателите в България настояха в сряда за обяснение по какви критерии фирмите трябва да влязат в списъка на длъжниците. По думите на изпълнителния директор на асоциацията д-р Светла Чамова един от мотивите е съмнения за завишаване на цени при подаване на оферти. Чамова постави въпроса по какви критерии се взима решение кои цени са завишени и кои – не и съобщи, че прокуратурата и митниците са се договорили за референтни цени за новите проекти.

За проектите по САПАРД до присъединяването към ЕС нямаше такива референтни цени. Защо след приключване на програмата се решава, че има завишени цени и може ли при пазарна икономика да се определят референтни цени пост фактум, попита Чамова. Според нея фирмите са включени в този списък поради съмнения, и затова от бранша искат да попитат прокуратурата за ясен отговор може ли да съсипе цял бранш "поради съмнение".

Българската месопреработвателна индустрия инвестира в ЕС около 300 млн. лева за закупуване на машини и съоръжения. Сега индустрията трябва да върне около 140 млн. лева на ЕС, каза председателят на асоциацията Костадин Чорбаджийски.

Тъй като няма доказателства в тези обвинения, ние ще заведем искове срещу ДФ "Земеделие" и след една-две години ще спечелим делата и държавният бюджет трябва да ни изплати още 140 млн. лева, каза той. Последствията обаче биха били, че индустрията ни ще фалира, всички ние сме купили машините и съоръженията с кредити, ще има сътресения и в банковата система, каза Чорбаджийски.

Още от първия си работен ден на поста с проблема се е ангажирал новият земеделски министър д-р Мирослав Найденов. В сряда във връзка с намиращата се в момента в София мисия на Главна дирекция "АГРИ" и ОЛАФ, той се е срещнал с ръководството на Държавен фонд "Земеделие" - Агенция САПАРД и с представители на месо- и млекопреработвателните асоциации, съобщиха от министерството.

Предложението за решаване на проблема на новото ръководство на министерството е в едномесечен срок от включването на фирмите в списъка до предприемането на мерки за изискуемост на субсидиите, ГД "АГРИ" и представителите на ОЛАФ да не предприемат незабавни действия за възстановяването на средствата от фирмите.

През този едномесечен период прокуратурата трябва да направи цялостна повторна проверка на всичките проекти, за да може тези които са коректни, да бъдат извадени от списъка на длъжниците, а останалите, които са нередовни да възстановят изплатените им средства.

Окончателно решение по направеното предложение щяло да бъде взето в четвъртък по време на заключителна среща между министър Найденов и представителите на ГД "АГРИ" и ОЛАФ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?