Местан: Братя и сестри, миришете като моята майка

Когато гласувате, не забравяте кои сме ние, нашата единност, нашата заедност

Лютви Местан държи реч на събора в местността Баба конду край Търговище. Сн. БНР

ДПС направи градивен компромис в името на националния интерес, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан неделя по повод преговорите за конституционната реформа. Но ДПС няма да направи компромис с участието на ултранационалисти в управлението на страната, европейска България не може да допусне това, коментира той в Търговище, където участва в традиционния мюсюлмански събор в местността Баба Конду край село Божурка.

При официалното откриване на събора Местан призова присъстващите да потвърдят думите му със своя вот на изборите за местна власт през октомври.

Пред насъбралото се множество той благодари за присъствието на мюсюлманските и християнските духовни лица и заяви, че има алтернатива на езика на омразата.

И това е толерантността - способността, въпреки етническите и религиозните различия, да се срещаме на свети места. Тези места ни казват нещо много важно - че има ценности, които стоят над политиката, каза той.

"И когато говорим за ДПС, ние се срещаме с избирателите си точно на такива места, защото имаме чувството, че тук е кодирана ценностната матрица на ДПС. Най-важният елемент, на която е толерантността", добави Местан.

По-нататък лидерът на ДПС продължи на турски език: "Когато пристигнах тук, когато се ръкувахме и прегръщахме, усетих една позната миризма - така както миришеше моята майка. На това ми миришете и вие, братя и сестри. Когато гласувате, не забравяйте моите думи, не забравяте и трите принципа на ДПС - първо - кои сме ние, второ - нашата единност, и трето - нашата заедност", заяви Лютви Местан, цитиран от Дарик радио.


Депутатът от Търговище Тунчер Кърджалиев заяви, че ДПС ще излезе на местните избори единна, сплотена и консолидирана и ще постигне целите, които си е поставила, така че дори и опонентите на партията ще ги поздравят.


На събора дойдоха стотици мюсюлмани от цялата страна и гости от Турция. Организатор на проявата е областното ръководство на ДПС в Търговище, а гости освен лидера на ДПС Лютви Местан, бяха евродепутати, депутати от региона, кметове на общини в България. Тук бе и посланикът на България в Катар Метин Казак, който е роден в Търговище.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?