Местан: Д-р Доган направи Първанов президент

Имало стратегия за предизвикване на правителствена криза

Местан: Д-р Доган направи Първанов президент

Половин милион гласа от ДПС донесоха победата на Георги Първанов на втори тур на президентските избори през 2001 г., твърди лидерът на ДПС Лютви Местан. Той отговори на бившия президент Първанов, който се опита да омаловажи ролята на движението за избирането му за президент през първия мандат.

Първанов цитира проучвания, според които тогава едва половината от електората на ДПС е дал подкрепата си за него.

"Първанов имаше максимална цел класиране на балотаж и това бе дотогава, докато д-р Доган не го представи между двата тура с думите "Г-н Президент" пред ЦС на ДПС", обяснява Местан в интервюто пред в. "Преса", публикувано в петък. По думите му ДПС са наляли 500 хил. гласа за Първанов и ако те са били за Петър Стоянов, историята е нямало "да регистрира двата му мандата".

Лидерът на ДПС напомня, че досега никой в партията официално не е казвал лоша дума по адрес на предишния държавен глава.

Местан предупреждава обаче, че "ако той е решил да припознае ДПС за свой опонент, каквито намеци чухме, това вече е тема на друг дискурс".

Местан е недоволен от обвиненията на АБВ, че спъва всички предизборни обещания на левицата. Той припомни, че позицията на ДПС относно АЕЦ "Белене" е непроменена от години.

"Има цялостна стратегия за предизвикване на парламентарна и правителствена криза, казва още Местан.

Той уточнява, че става дума за "поредица добре планирани и финансово обезпечени акции", които работели на принципа на пробата и грешката, но всъщност били част от "единен разрушителен план", чиято крайна цел е свалянето на правителството.

Лидерът на ДПС поставя двете окупации на Софийския университет в поредицата действия от този план и подчертава, че те не са били инциденти.

Според Местан времето ще покаже дали АБВ на предишния президент Георги Първанов ще се разположи в същия план.

Той заявява още, че ако е вярно, че има сделка между Бойко Борисов и Бисер Миланов-Петното за насилствено сваляне на кабинета чрез окървавяване на протестите, това е сигнал за тежко престъпление и не може да не стои на вниманието на прокуратурата.

Преди дни съратникът на намиращия се в ареста Бисер Манолов-Петното Йордан Бонев, обяви, че Борисов спонсорирал движението им с 12 хил. лв. с цел да се смачка проекта на Николай Бареков "България без цензура".

Същевременно през последната година Бонев и Петното бяха заснети от редица телевизии в разговори именно с Бареков на негови прояви в различни градове из страната.

Самият Борисов заяви, че Бонев е търсел контакт с него чрез Фейсбук и дори му е изпратил телефонния си номер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?