Местан: ДПС е изчерпан проект, обратното броене започна

Екслидерът на движението учреди новата си партия ДОСТ

Местан: ДПС е изчерпан проект, обратното броене започна

Движението за права и свободи (ДПС) е изчерпана партия, за която е започнало обратното броене. Така  изключеният от движението бивш председател Лютви Местан се обърна към инициативния комитет за учредяването на партията "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) в събота.

Бившият председател на ДПС каза още, че новата партия ще обединява патриотите за гражданска либерална демокрация и ще разчита на гласовете не само на разочарованите от ДПС, а на всички.

"Известни като медии на депутат от ДПС наричат "хора от кол и въже" героите на българската свобода. Само това обстоятелство вече ни задължава да дадем решителен политически отговор. Сред нас е първият, който прозря тази необходимост още през далечната 1993 година - господин Мехмед Ходжа", заяви Местан, цитиран от БНР. На събитието присъстват около 200 души. 

Сред тях са бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали. Политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права, които формират инициативен комитет. 

Словото на Местан бе своеобразен задочен спор с почетния председател на ДПС Ахме Доган и неговата реч от края на миналата година. В нея Местан бе разкритикуван, че е направил гаф с декларацията, с която е защитил Турция по повод свалянето на руския самолет. Малко след това ДПС изключи лидера си.

"Доган разцепи ДПС и сведе пронатовската ни позиция до протурска като в същото време обслужи Русия. Вижте кои го защитиха - Красимир Каракачанов, Горан Симеонов, Димитър Иванов - Гестапото, Румен Петков, Георги Първанов и дори Божидар Димитров, който каза "Аз съм Доган, аз съм Пеевски", заяви Местан.

Същевременно той декларира, че ДОСТ ще бъде приятелски настроена към свободолюбивите руски граждани, които знаят много добре какво ознчава тоталитарен режим. Новата партия щяла да разчита, както на гласовете на разочарованите от ДПС, така и на всички останали българи, турци, роми, евреи и "дори арменци". 

В речта си Местан изрази съмнения, че може да бъде направен опит ДОСТ да не получи съдебна регистрация.

"Ние ще сме радикална натовска и европейска партия и сме получили регистрация чрез симпатията на хилядите, които ни подкрепят", убеден е Местан. 

И допълни, че нямам никакви илюзии, че ще му е лесно.

"Скъпи, приятели, от тук нататък нашето обръщение ще бъде - скъпи, приятели”, обърна се Местан към присъстващите в залата.

"Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който ще ни последва. Цели се и включване на инструментариума на държавата чрез мита за националния предател, който щял да основе протурска партия. Кого и какво виждаме в тази зала, обаче, запита Местан. Тук виждам само български патриоти", каза Местан.

"Защо сега, сега ли сме погледнали, ще ни задават този въпрос и ни трябва ясен отговор. Отговорът е категоричен - виждахме, но си затваряхме очите, правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш", призна Местан. 

По думите му единство като "Аз съм единствен и ще ме следвате безропотно" не е единство, а авторитаризъм и точно това се е разкрило на 17 декември 2015 г. при речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието, амбивалентната същност на ДПС", посочи Местан.

"Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка", заяви Местан и припомни случая с декларацията от името на ПГ на ДПС по отношение на сваления от Турция руски самолет.

Според Местан дълбоко в себе си депутатите от ДПС осъзнават, че с речта си Доган е разцепил ценностно ДПС. Тази реч е ценностен вододел, посочи Местан. "Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнение за политика на пета или шеста колона, и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече се от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство, пътят на автентичния евроатлантизъм", каза той.

ДПС: Висока летва сме, ренегатите нямат ръст да ни прескочат

По-късно през деня  от ДПС коментираха учредяването на новата формация.  "Несъстоятелно е ренегати, втора-трета употреба, които сами не могат да изброят партиите, през които са минали, днес да се опитват да се представят като автентични либерали, като за пореден път се опитват да осмислят съществуването си, съизмервайки се с ДПС", заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ в събота във Велинград.

"ДПС, както каза нашият почетен председател д-р Ахмед Доган, не може да се изгради отново, не може да се подмени!  Те заявяват, че искат да са проевропейска партия, истината е друга - ДПС е европейската либерална партия на България. Те казват, че искат да са пронатовски, но България отдавна е член на НАТО и именно ДПС  проправи пътя на страната ни към пълноправното членство в НАТО. И то последователно, провеждайки национално-отговорната си политика през всички тези 26 години. ДПС беше създадена за да отстоява основните човешки ценности – правата и свободите на всички български граждани и независимо от предизвикателствата на времето, независимо от предателствата, остава, докзала своята национална значимост и отговорност. ДПС е твърде висока летвата, тези хора нямат ръста да я прескочат!", заяви Крадайъ на отчетно-изборната конференция на ДПС Велинград, цитиран от партийния пресцентър.

По-късно другият съпредседател на ДПС Рушен Риза обяви в Кърджали, че присъствието на 40 души от Кърджалийско на учредителното събрание на ДОСТ не е никак обезпокоително. "Все пак говорим за 40 човека. Всеки сам избира посоката. Поддръжниците на Местан избраха пътя на разделението и конфронтацията. Ние, от ДПС сме били винаги за единна и положителна политика", коментира той, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?