Местан: ДПС е в епицентъра на нов морфичен резонанс

Снимка: БГНЕС

ДПС вече се намира в епицентъра на един качествено нов морфичен резонанс, който ги тресе. Това обяви в сряда бившият председател на движението и настоящ лидер на партия ДОСТ Лютви Местан пред бТВ. Според него именно по тази причина са започнали атаките, че обединението между него и НПСД на Касим Дал е протурско.

Почетният председател на ДПС говори за "морфичния резонанс" на новогодишен купон на партията през 2015 г., след който "уволни" Местан от председателското място.

Местан хвърли сериозни обвинения по ръководството на ДПС и в частност "образуванието "Сараи", което било "кардиналният проблем на българската демокрация". Той подчерта, че докато е бил лидер на партията, е искал да я промени и да я откъсне от олигархичния кръг, който я управлявал.

"Смятах за мит, че ДПС е проруска партия. Този мит се оказа реалност. Заради моята евроатлантическа линия бях изхвърлен от ДПС като чуждо тяло за сараите, които са политическо образувание, което пази кошарата си и хората си и никога не ги изключва", заяви Местан.

Той уточни, че е нямал намерение да напуска партията, тъй като искал да се бори до последно за промяната ѝ. По-късно установил, че ДПС е непроменимо отвътре.

На въпрос дали Делян Пеевски е част от "Сараите" лидерът на ДОСТ отговори, че това е естествено и въпросът е риторичен. Той добави, че трябва да се зададе въпрос на бившия премиер Сергей Станишев дали предложението Пеевски да стане председател на ДАНС, което доведе до масови протести през 2013 г. и оставка на правителството на Пламен Орешарски през 2014 г., не е част от "една по-голяма сделка".

"Отделни фигури ще се сменят, но системата ще остане, докато не се разгради. Едни ще загубят своята актуалност, ще дойдат други", добави Местан.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?