Местан: ДПС грубо се намеси във вътрешните работи на Турция

"Ердоган е един от най-легитимните държавни ръководители не само в Европа, но и в света”

Местан: ДПС грубо се намеси във вътрешните работи на Турция

Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра новина за България, като гласуването е било за пример на цяла Европа. Така смята лидерът на ДОСТ Лютви Местан. По думите му обаче ДПС е взело страна по време на вота и така се е намесило във вътрешната политика в южната ни съседка.

"Нито Република Турция и ПСР (партията на Ердоган – бел.ред.) са се намесвали в изборите в България, нито партия ДОСТ си е позволила по време на референдума и по време на тези избори да се намесва във вътрешните работи на Турция – за разлика от ДПС, които по време на референдума и по време на изборите не само взеха страна, но и грубо се намесиха във вътрешните работи на Турция”, каза Местан в четвъртък пред бТВ.

Той даде пример с агитация от страна на ДПС за гласуване с „Не” на референдума за по-широки президентски правомощия с мотива, че Ердоган правел опит да преобразува кемалистка Турция в султанат. Преди вота пък ифтар в България с участието на опозиционния кандидат Мухарем Индже се превърнал в истински митинг в негова подкрепа.

Турция даде пример за провеждане на честни избори и това е заключението на близо 500 международни наблюдатели. Ако видим фактите, а не се опираме само на предварителните си очаквания как ще минат тези избори, ще видим, че те са образец за честни избори”, заяви още Местан.

Според него няма авторитарна държава, в която опозицията да може да организира митинг с 2,5 млн. души, а високата избирателна активност прави Ердоган "един от най-легитимните държавни ръководители не само в Европа, но и в света”.

Местан посочи, че за 16 години във властта Ердоган е повишил БВП на глава от населението почти 3 пъти, рязко е намалил детската смъртност и е обхванал почти всички млади хора в образователната система.

Самият лидер на ДОСТ обаче не се смята за "топла връзка” с турския лидер: "Не е редно в отношенията между две суверенни държави да има отделни партии политически посредници, който има такива претенции просто е маниак”.

В заключение Местан изрази очакване след изборната си победа турският президент да се ориентира към ясна проевропейска политика.

Споделяне
Още от България

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?