Местан: ДПС грубо се намеси във вътрешните работи на Турция

"Ердоган е един от най-легитимните държавни ръководители не само в Европа, но и в света”

Местан: ДПС грубо се намеси във вътрешните работи на Турция

Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра новина за България, като гласуването е било за пример на цяла Европа. Така смята лидерът на ДОСТ Лютви Местан. По думите му обаче ДПС е взело страна по време на вота и така се е намесило във вътрешната политика в южната ни съседка.

"Нито Република Турция и ПСР (партията на Ердоган – бел.ред.) са се намесвали в изборите в България, нито партия ДОСТ си е позволила по време на референдума и по време на тези избори да се намесва във вътрешните работи на Турция – за разлика от ДПС, които по време на референдума и по време на изборите не само взеха страна, но и грубо се намесиха във вътрешните работи на Турция”, каза Местан в четвъртък пред бТВ.

Той даде пример с агитация от страна на ДПС за гласуване с „Не” на референдума за по-широки президентски правомощия с мотива, че Ердоган правел опит да преобразува кемалистка Турция в султанат. Преди вота пък ифтар в България с участието на опозиционния кандидат Мухарем Индже се превърнал в истински митинг в негова подкрепа.

Турция даде пример за провеждане на честни избори и това е заключението на близо 500 международни наблюдатели. Ако видим фактите, а не се опираме само на предварителните си очаквания как ще минат тези избори, ще видим, че те са образец за честни избори”, заяви още Местан.

Според него няма авторитарна държава, в която опозицията да може да организира митинг с 2,5 млн. души, а високата избирателна активност прави Ердоган "един от най-легитимните държавни ръководители не само в Европа, но и в света”.

Местан посочи, че за 16 години във властта Ердоган е повишил БВП на глава от населението почти 3 пъти, рязко е намалил детската смъртност и е обхванал почти всички млади хора в образователната система.

Самият лидер на ДОСТ обаче не се смята за "топла връзка” с турския лидер: "Не е редно в отношенията между две суверенни държави да има отделни партии политически посредници, който има такива претенции просто е маниак”.

В заключение Местан изрази очакване след изборната си победа турският президент да се ориентира към ясна проевропейска политика.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?