Местан: ДПС можеше да е повече от втора сила, ако нямаше купени гласове

Лютви Местан анализира втория тур и окончателните резултати от местните избори, сн. БГНЕС

Вместо обичайните фанфари, с които ДПС провъзгласява новите си електорални завоевания след поредни избори от всякакъв тип, този път лидерът на партията Лютви Местан мина в оправдателно-обвинителен режим, за да обясни загубата в някои традиционни за движението общини като Гърмен, Исперих и Кубрат.

Местан, който оглави ДПС през януари 2013 г. след оттеглянето на основателя на партията Ахмед Доган, не даде никакъв знак, че е готов да поеме отговорност за тези резултати. Той посочи, че уроците ще бъдат научени, така както през 1999 г. Тогава ДПС губи три знакови общини в Кърджали, но след това си ги връща убедително.

Във вторник, на пресконференция след втория тур на местните избори, Местан изчисли, че макар и трета по общ резултат, ДПС е втора политическа сила по брой избрани за кметове еднопартийни кандидати – 33-ма, при 118 за ГЕРБ и 32 -ма за БСП. Само трима общински съветника делят БСП от ДПС в класацията по брой избрани общинари. "Няма да го правим на въпрос", иронично каза лидерът на ДПС.

За партията не е подаден нито един корпоративен глас, увери Местан и подчерта: "Купеният вот не само че не е ресурс за ДПС, а това е най-големият ужас на движението, най-страшният бич за ДПС, който ерозира потенциала на партията".

Ако няма нито един купен глас, ДПС ще има резултат, който няма да постави под въпрос второто място, а може би бихме могли да говорим за нещо далеч по-амбициозно, допълни той.

По думите му ДПС е постигнало своите цели, защото е разширило своята география и не са се случили плановете да бъде "изринато от властта".

ДПС връща политиката към изначалните морални основи

"ДПС няма нито един корпоративен или купен глас, защото новата кауза на партията е да върнем политика към изначалните морални основи", каза лидерът на партията, която е считана за основен корупционен фактор в България, а името на депутата ѝ Пеевски се превърна в нарицателно за олигархичното задкулисие.

Според Местан ДПС най-много страдало от купените гласове, защото всъщност се пазарували потенциални негови избиратели.

Загубата в традиционни общини разбивала мита за вързания избирател на ДПС

Загубата на ДПС в някои традиционни за него общини разбива на пух и прах мита за вързания избирател на ДПС и твърденията, че той гласува по команда, каза още лидерът на движението.

Няма подобна реалност. Политическият мегдан е отворен. Ще извлечем тежки уроци от загубените общини. В това е нашата сила, каза той и добави, че избирателят на движението е взискателен и наказва всяка грешка.

Дърва срещу глас – стратегия на управляващите в етническите райони

Няма запазени територии за нито една партия, стига надпреварата да е с политически средства, а не например гората да се използва като партиен ресурс – дърва срещу глас, изтъкна лидерът на ДПС. Според него точно по тази причина в етнически смесените райони преобладават кандидати за общински съветници от управляващите партии, които са горски служители.

Уседналостта лишила ДПС от 150 000 гласа

Лютви Местан отчете, че най-голям удар по ДПС е нанесен от въвеждането на уседналостта, което е лишило движението от поне 150 000 гласа: "Заради фигурата на уседналостта, нея нарекох безумие, ДПС губи обективно не политически, а служебно на местен вот, в сравнение с парламентарни избори около 150 хиляди гласа. Горе-долу толкова са нашите избиратели от чужбина и във вътрешността на страната, които обективно са лишени от право на глас. Само в България уседналостта е въведена така, че лишава българските граждани от право на глас. Само в България тя беше измислена, за да се удари, в буквалния смисъл на думата, ДПС".

"От тази гледна точка, вотът на ДПС като общ брой гласове, следва да се сравнява с вота на други местни избори. Този резултат е около вота, който получихме през 2011г. Практически той е много по-висок, въпреки, че числата говорят друго. През 2011 г. нямаше преференциално гласуване и заради преференциалното гласуване, ние консумирахме огромен брой недействителни бюлетини", обясни още Местан.

Това, комбинирано с купуването на гласове, лишава ДПС от позицията на втора по влияние партия, а "защо не и нещо повече", каза той. И допълни, че ДПС ще положи специални усилия за следващите избори, за да намали броя на подадените недействителни бюлетини.

Партията отчита спечелени 100 места за общински съветници повече от местните избори през 2011 година. Лидерът на ДПС буквално заля журналистите с числа, за да демонстрира силните позиции на движението.

Той изброи получените гласове за партийните листи, като изключи тези за местните коалиции. ГЕРБ печели "чисти" 871 000 гласа, БСП - 287 000, ДПС - 267 000, Реформаторският блок - 169 000, АБВ - 60 000, "Атака" - 52 000, БДЦ - 49 000 и ВМРО - 40 000. Спечелените чисто партийни кметове на общини са 118 за ГЕРБ, 33 - ДПС, 32 - БСП, 7 - Реформаторски блок, две за БДЦ и по един за ВМРО и НФСБ, посочи Местан.

По брой общински съветници по еднопартийни листи ГЕРБ е на първо място с 1658 общинари, БСП - 765, ДПС - 761, Реформаторския блок - 236, АБВ – 96. При кметовете на малки населени места ГЕРБ е първа сила с 950, ДПС е втора с 864, а БСП е трета с 416.

"Комично е да бъдем пакетирани като резултат с БСП"

Местан се възпротиви на идеята резултатите на ДПС да се разглеждат заедно с тези на БСП и да се говори, че двете формации губят изборите. Комично е да бъдем пакетирани като резултат с БСП, това е несериозно, нелепо, ако не беше преднамерено, щях да кажа, че ми звучи глупашки, подчерта лидерът на ДПС.

"Ако някой има идея да чете собствения си резултат в едно с основния управляващ субект – ГЕРБ, има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, това си е негов проблем. ДПС е самостойна политическа сила и по никакъв начин не може да бъде пришита към БСП”, заяви Местан.

По същото време пресконференция даде и ръководството на БСП, което отчете поражение на местните избори, но също като ДПС обвини за това управляващите от ГЕРБ и "паричната демокрация".

Лидерът на ДПС отчете като успех, че партията има общински съветници в общини, в които досега не са имали представител и даде пример с Видин, Берковица, Вършец, Монтана, Стрелча, Враца, Оряхово, Мездра, Бяла, Слатина, Роман, Свищов, Елена, Сухиндол, Перущица, Кюстендил, Мъглиж, Даскалово, Гълъбово и др. Това по думите му е знак за безспорно разширяване на географията на ДПС с участие в местните парламенти.

Всяка недействителна бюлетина е несвършена работа от нас, ръководствата на партиите, не сме разяснили достатъчно добре, коментира Местан огромния брой недействителни гласове - близо половин милион, за който като основна причина беше посочено преференциалното гласуване.

"Ще сведем до минимум недействителните бюлетини на следващите избори. Ще разгърнем огромна по мащабите си обучителна кампания”, зарече се той.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015