Местан: ДПС не се чувства като партия в управляващата коалиция

Сн. БГНЕС

ДПС не се чувства като партия, която е в управленска коалиция, а като партия, която подкрепя кабинета Орешарски, заяви лидерът на партията Лютви Местан пред БНТ.

Според него това е много важна характеристика на партията, защото има опит да се нагнети усещане за някакво несъразмерно участие на ДПС във властта.

”Тезата за несъразмерно участие на ДПС в този кабинет не се покрива с фактите. Бяхме изключително прецизни, когато казвахме "да" на кабинета от гледна точка на персоните, които биха могли да се свържат с ДПС. Въпросът с преяждането с власт, една стара митологема за ДПС не може да се поставя по този начин при това участие на ДПС’’, посочи Местан.

Той коментира, че правителството на Пламен Орешарски няма повече право на грешки.

”Номинацията на Делян Пеевски е един много тежък урок и за нас, и за цялата политическа класа”, каза Местан.

Той посочи, че статутът на Делян Пеевски като член на 42-ото Народно събрание е въпрос на конституцията.

”Възможно е да има различни тълкувания, но в крайна сметка няма спор, има няколко ясни конституционни разпоредби.  Съгласно конституцията мандатът на един народен представител се прекратява с изрично решение на Народното събрание, подобно решение на Народното събрание няма. След гласуването на решение за отмяна на решението му за назначаване като председател на ДАНС, този казус ще бъде окончателно приключен и тук ние нямаме какво повече да добавим”, заяви Местан.

Още в понеделник от ДПС заявиха, че няма пречки Пеевски да бъде възстановен като народен представител. БСП се опитват да парират подобно развитие и твърдят, че въпросът трябвало да се отнесе към Конституционния съд (КС).

Пеевски вече си е оттеглил оставката като народен представител, депозирана след неосъществения му избор за председател на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България