Местан: ГЕРБ и РБ допуснаха фатална грешка

ДПС внася жалба в Страсбург заради забранената агитация на майчин език

Снимка: БГНЕС

ДПС внася следващата седмица жалба в съда в Страсбург заради забраната за използването на майчин език по време на предизборна агитация. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан в петък след заседание на Централния съвет на партията. Намерението си той анонсира преди две седмици, след като не намери подкрепа от други партии за вот на недоверие към кабинета и ожесточи кампанията срещу Реформаторския блок, обвинявайки го в ксенофобия.

Вече дни наред ДПС всекидневно намира повод да размахва етническата карта, като представя уволнения на свои кадри от властта като проява на "ксенофобия" или настоява да бъдат заличени от регистрите насилствено наложените български имена на починали български турци по време на т.нар. Възродителен процес.

"Мотивите на жалбата (в Страсбург-бел.ред.) са готови, има още малко работа. Дълбоко сме убедени, че ако едно управление не стъпва на ясна демократична основа, то не може да бъде успешно", заяви Местан в петък.

Той изтъкна, че всички местни структури на ДПС са били изключително активни по темата за промените в закона за гражданската регистрация, внесени от ДПС.

"Не Патриотичният фронт, не толкова БСП, АБВ, не "Атака" - техните позиции са ясни горе-долу, но днес твърдя, че колегите от Реформаторския блок и ГЕРБ допуснаха фатална грешка - да се противопоставят на едно толкова естествено предложение", каза Местан.

"Структурите на партията са взривени от това, че европейска България се обвързва с толкова голямо антиевропейско политическо мнозинство", допълни той.

Местан пак разви тезата си, че ДПС не е в "изолация" и че изборите решават кой каква политическа тежест да има: "Ако българските избиратели са отредили на ДПС доверие, ръст от близо 25%, това означава, че тази партия не е в изолация".

В хода на дебатите по предложението на ДПС за административно възстановяване на турско-арабските имена на починали хора, повечето други партии обвиниха ДПС, че се опитва да "присвои” част от електората.

Противопоставянето между ДПС и РБ, започнало още в деня на избора на правителството, продължи да ескалира, за което говори и изказването на Гроздан Караджов от РБ по-рано тази седмица, произнесено от парламентарната трибуна: "О, неразумний ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на бившата Държава сигрност? Поради що се срамиш да се наречеш член на Българската комунистическа партия? Поради що се срамиш да се идентифицираш с тези две структури, които преименуваха българските турци?".

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?