Местан и Станишев се разбунтуваха срещу несъществуващ още Обществен съвет

Сергей Станишев и Лютви Местан, Сн: БГНЕС

Лидерите на ДПС и БСП Лютви Местан и Сергей Станишев с гръмки изявления се обявиха срещу състава на обществения съвет на президента Росен Плевнелиев, при положение, че такъв още не е сформиран.

След консултациите за него в петък двамата председатели на формации излязоха с изявления. От Велико Търново Местан заяви, че "в състава на обществения съвет при президента са включени спорни и проблематични фигури, които, меко казано, будят тревога“. Той не пожела да посочи конкретни фигури.

"Общественият съвет“, който всъщност не бе такъв, а консултации за него, бе разкритикуван и от лидера на БСП Сергей Станишев. "Посланието, което отправя българският президент с този състав, е подигравка с исканията на протестиращите“, каза той. Лидерът на БСП призова Плевнелиев да покаже, че нито той, нито следващият служебен кабинет ще бъде зависим от онези сили, които доведоха хората до бунт.

"В този обществен съвет трябва да бъдат представени българските граждани, а не лица, които представляват нечий частен интерес“, допълни лидерът на БСП.

Станишев каза също, че на консултациите има човек, който е дописан в списъка за участие под натиска на вътрешния министър Цветан Цветанов. "Става дума за Иван Павлов от Синдиката на служителите на МВР“, обясни той.

Според него Павлов е полицаят от Ловеч, който бил начело на протестите по време на предишното управление, когато министър на вътрешните работи беше Михаил Миков.

"В момента той активно работи да няма протести срещу Цветан Цветанов и е негов и личен, и верен човек", заяви Станишев. "Това лице е дописано очевидно под натиска на г-н Цветанов и има целта да блокира работата на друг представител на полицейските синдикати – Валентин Попов, председател на УС на другия полицейски синдикат - СФСМВР", обясни лидерът на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?