Местан: Има риск от италиански сценарий с перманентни кризи и смяна на правителства

Лютви Местан, Сн: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди, че "има потенциален риск политическият процес от страната да влезе в един своеобразен италиански сценарии на перманентни парламентарни кризи и честа смяна на правителства".

"Убедени сме, че това е лош сценарий за България затова от тук нататък политическа отговорност на основните политически сили в страната ще се измерва и с усилията им да намерят формулата за следващо стабилно управление", каза Лютфи Местан във вторник, след като върна на президента връчения му мандат за съставяне на правителство в този парламент.

"Ние като ДПС виждаме своята роля в този процес и ще имаме няколко безспорни ориентира за своите политически позиции и за политическото си поведение. Те са три – две абревиатури и един израз – НАТО, ЕС и съхранен стабилен валутен борд до влизането на страната в еврозоната", декларира лидерът на ДПС.

"След протестите България не е същата. Тя вече е променена. Въпросът е резултатът от тази промяна да е повече демокрация, укрепнали институции на демокрацията, а не нихилиране и отрицание на демократичната система, защото ако въобще има алтернатива на демократичната система, то тя е една – тоталитаризъм. Никой не е измислил междинна форма. Нищо в поетите ангажименти от основните политически сили не трябва да поставя под съмнение легитимността на България като член на ЕС и НАТО и това е най-безспорният критерий, по който трябва да бъде оценявана политическата отговорност на основните политически сили в страната", изтъкна лидерът на ДПС.

Той изрази очакване с назначаването на служебния кабинет "да започне нормализирането на политическия процес в страната, за да е възможно предсрочните избори за 42-ро НС да се проведат в една сравнително спокойна среда. Ние като партия ще дадем своя принос изборите да бъдат проведени в спокойна среда, най-вече с позитивната кампания, която ще проведем."

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров също е на мнение, че се навлиза в период на нестабилност.

"Не смятам, че следващите избори ще доведат до ново положение, което да удовлетвори обществото, така че по-скоро смятам, че сега навлизаме в един период на нестабилност, които няма да свърши с тези избори. В този смисъл е важно да бъде дадено доверие в аванс на президента Плевнелиев и на служебния кабинет. Дано да бъдат подбрани внимателно, да не са политически фигури, а експерти", коментира Мартин Димитров пред БНР.

Споделяне

Още от България