Местан: Конституцията дискриминира турците

Местан: Конституцията дискриминира турците

Забраната на агитация на майчин език дискриминира българските турци. Това заяви пред бТВ лидерът на партия „ДОСТ” Лютви Местан. Според него Конституцията трябва да се промени, за да бъде признато турско малцинство в България.

Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена”, каза Местан.

Преди дни от партията му излязоха с декларация, в която поискаха държавата да признае съществуването на турско малцинство. От ДОСТ ще организират и подписка с такова искане.

Според Местан партията му категорично осъжда какъвто и да е сепаратизъм.

Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статутът”, заяви той.

Споделяне

Още от България