Местан нападна РБ заради призива на Борисов ДПС да не подкрепя кабинета

И на колене да ни молят, няма да подкрепим този антиевропейски сговор

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

"Не да ни молят да не подкрепяме, а дори на колене да ни молят да подкрепим този антиевропейски сговор, ние няма да го подкрепим". Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в четвъртък, след като преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова публично движението да не гласува "за" новото правителство.

Молбата на Борисов "отразява притеснението му, да не кажа страха, от безпочвените обвинения, на които сме свидетели и той, и аз всеки ден, че сме в негласен съюз. С тази молба той иска да разсее тези съмнения", коментира Местан в четвъртък.

Самият Борисов също уточни, че не желае подкрепата на ДПС, за да не поражда "огромни спекулации" и да даде възможност на противниците му "да си измислят всякакви сценарии".

И до ден днешен нито лидерът на ГЕРБ, нито някой от партията му е обяснил ясно защо отказват коалиция или подкрепа от ДПС. Категоричното условие на Реформаторския блок (РБ) да се осигури парламентарно мнозинство с "Патриотичния фронт" (ПФ), за да не е зависим бъдещият кабинет пряко от ДПС, даде повод на Местан да атакува Блока.

"Понеже не става въпрос за еднопартийно правителство на г-н Борисов, не става въпрос за ясно европейско двупартийно правителство на мнозинството с участието на РБ, а за четирипартийна коалиция, която ще управлява страната с участието на "Патриотичния фронт", точно заради участието на този субект, точно заради падналите морално - политически маски, аз казвам – не да ни молят да не ги подкрепяме, а обратното – дори на колене да ни молят да ги подкрепяме, няма да получат нашата подкрепа", заяви лидерът на ДПС пред репортери.

Той отново декларира, че ДПС ще бъде опозиция на този "сговор, който в името на властта не направи компромис, а влезе в съглашение с антиевропейски и антинатовски сили".

"Маските паднаха. Съюзът с ПФ проявява една самоцелна жажда за власт, в името на която дясното влиза в съюз с националпопулизъм. Зад свалената морално-политическа маска, визирам Реформаторския блок, ние виждаме една широко разтворена паст за много власт, която на този етап успя да изгълта седем министерства при 23-има народни представители?! На този фон как ви изглежда тезата за преяждане на власт на ДПС, които с 36 депутати имахме трима министри в предишния кабинет", попита Местан.

Според него предишният президент Георги Първанов е бил незаслужено обвиняван в продължение на много години, че е архитект на тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС. Десният политически субект дълги години градеше политическата си идентичност с аргумента против безпринципната тройна коалиция, чийто архитект бил Георги Първанов, напомни Местан.

По думите му парадоксът обаче е, че тези, които обвиняваха Първанов за архитект на тройната коалиция, сега са в съюз с него (заради подкрепата на АБВ за бъдещото правителство -бел.ред.). Оттук нататък питайте Реформаторския блок как се чувства в прегръдка с партията на човека, когото атакуваха толкова много години. Това е част от онова, което определям като падане на морално-политическите маски", заяви Местан.

"Апропо, сещам се, че мандатоносител тогава беше ДПС. Не бих се изненадал, ако в предложения от г-н Борисов състав утре се окажат имена на министри и вицепремиери от тройната коалиция, която управляваше с мандата на ДПС. Ако това наистина се случи, аз бих призовал кандидатите за министри да не се притесняват толкова, защото това не е позорящ факт", напомни лидерът на ДПС.

Вицепремиер по европейските въпроси в кабинета "Борисов" ще е лидерът на ДБГ Меглена Кунева, която бе министър по европейските въпроси от квотата на НДСВ в кабинета на тройната коалиция, оглавяван от Сергей Станишев, през чийто мандат стана първия български еврокомисар.

Ивайло Калфин от АБВ, който се очаква да е социален министър, бе вицепремиер и външен министър в правителството на Станишев (2005-2009 г.).

Лидерът на ДПС продължи разобличителните си коментари с думите, че ставаме свидетели на уникално разминаване между морална претенция и реална политическа същност: "Когато добрите правят лоши неща, те не са лоши, защото се правят от добрите. И тази идеологема за добрите и лошите ще изиграе лоша шега на българската политика и на българската демокрация".

Според него коалицията, която се задава, не е императивно наложена от избирателите. Имаше и други възможности за създаване на коалиция и без ДПС, ако е проблемът на коалирането. Избирателят не е задължил никого да образува коалиция между първата, четвъртата, петата и осмата политическа сила. Затова проблемът на коалицията, която се задава, не е в това, че ще ни управлява коалиция, а в съдържанието на тази коалиция, коментира лидерът на ДПС.

Утре ще бъде един лош ден за България, заключи Местан. В петък се очаква да бъде гласувано новото правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България