Местан: Настъпих "руска мина", но няма да ме уплашат, оставам в политиката

Исках да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия. Свързаните с ДПС бизнес интереси са на власт, влиянието на Пеевски е "значително"

Снимка: БГНЕС

Оставам в политиката, заяви бившият председател на ДПС Лютви Местан, който обяви, че искал да я "спаси от образа на проруска олигархична партия" и да я води към "ярък евроатлантизъм", но преди Коледа "стъпил на руска мина" и започнала безпрецедентна война срещу него. Местан не каза дали ще прави нова партия, но декларира, че няма да бъде уплашен. За пръв път той публично обяви, че "свързаните с ДПС бизнес интереси са на власт" и призна, че влиянието на Делян Пеевски в държавното управление е "значително".

На 7 януари Местан за пръв се срещна с медиите след зрелищното му изключване от ДПС в края на миналата година. Той дойде заедно със съпругата си Ширин, с депутати от парламентарната група, които заеха неговата страната, както и с кмета на Джебел Бахри Юмер.

Местан беше детрониран от основателя на ДПС Ахмед Доган, който в новогодишно слово, произнесено на 17 декември пред партийния елит в Боянските сараи, го обвини, че партията е взела страната на Турция в конфликта ѝ с Русия след свалянето на руския самолет от Анкара. Словото на Местан бе обявено на сайта на ДПС на 22 декември, а на следващия ден Лютви Местан и съпругата му отидоха в турското посолство в София – ход, който се оказа сред най-неясните от цялата поредица събития. На 24 декември ръководството на ДПС се събра извънредно, за да изключи Местан, който преди три години бе посочен лично от Доган за формален лидер на движението.

Декларацията ми за сваления руски самолет не е гаф, каза Местан на пресконференцията.

Оставам в политиката. Няма да бъда уплашен.

Оставам в политиката, защото мога да бъда изключен от партия, но не мога да бъда изключен от идеите си. Не приемам мотивите, с които бях отстранен, политически ритуално екзекутиран, без право на последна дума, продължи Местан.

"Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам тази политика, защото в България има нужда от категорично, ясно либералдемократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. Всеки, който търси мястото си в това направление, ще вижда в мое лице партньор, добави той.

"Бях политически екзекутиран ритуално в най-ярките образци на сталинизма и на тоталитаризма – без право на последна дума", подчерта Местан.

Той заяви, че не е бил допуснат на заседанието на Централния съвет на ДПС в Боянските сараи на 24 декември, на което беше взето решението да бъде изключен от движението.

Местан уточни, че в какви точно форми ще остане в политиката е въпрос на пряк продължаващ диалог. Ще слезем при избирателите и ще решим. България има нужда от ясен евроатлантически политически субект, отбеляза той. Бившият лидер на ДПС бе последван от още петима депутати от партията и след тяхното изключване от парламентраната група тя ще остане с 30 народни представители и ще продължи да е трета политическа сила в НС.

На поредица въпроси дали ще прави партия, Местан не отговори отрицателно.

Бившият лидер на ДПС разкри, че е отишъл в турското посолство, тъй като имал притеснения за безопасността си и обърна внимание на съвпадението, че точно когато е изтекъл ултиматумът към него да подаде оставката, назначената от НСО охрана му е била свалена.

Имах притеснения за своята безопасност и отидох в турското посолство

На следващия ден след речта на Доган по телефон ми бе намекнато чрез важен посредник, че най-вероятно ще ми бъде искана оставката. На 22 декември, вторник, посредникът съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня, каза Местан.

Той не отрече, че именно Делян Пеевски му се е обаждал с ултиматум да си подаде оставката. "Телефонни разговори не се доказват, но разчитам на вашия интелект да се сетите и считам, че ще се сетили", каза той в отговор на въпрос.

Местан разкри хронологията на събитията, довели до отиването му в турското посолство:

"Оставката ми бе поискана ултимативно, противоуставно, чрез посредник. Трябваше да призная за грешка декларацията, трябваше да призная с този акт правотата на критиката и доброволно да се оттегля. Ако ми бе казано - а бе имаш някакви качества за парламентарен оратор, но лидерските качества са нещо друго, това бих го разбрал. Тогава се появи речта в медиите и - обърнете внимание - в 19.26 минути пак по телефон ми бе съобщено, разбира се с изразено съжаление, че охраната ми е свалена изцяло. Аз питам: как е възможно изтичането на ултимативния срок за подаването на един вътрешнополитически акт да съвпада по време с решение за снемане на охраната ми? И това да ми се съобщава като вече случил се акт. При положение, че като време съм един от най-пазените хора.

За същата вечер имах предварително уговорена среща в резиденцията на посланика на Турция за 20.30, на която трябваше да обсъдим определени обстоятелства, свързани с вероятността да пристигнат високи гости във връзка с възпоменателните митинги. Отварям външната врата да видя дали това е вярно и виждам как охраняващият полицай събира багажа и казва "разпоредиха ни да си тръгнем". На вас оставям отговора на въпроса е ли съвпадението случайно и какво означава това.

Не ми остана нищо друго, освен да звъня на най-високо ниво. Попитах президента Плевнелиев. Той не знаеше. Каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден, след като разговаря с компетентните органи. Уважаеми колеги, моят проблем не беше следващият ден. Беше същата нощ. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или да се придвижа по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения за своята безопасност - отговорът ми е категорично да и не искам никой да изпада в моето положение. Обадих се в посолството да изпратят кола, за да се придвижа. Възползвах се от времето, за да осигуря по частен път собствената си безопасност и на семейството. Успях да създам такава организация и ми се наложи ден-два да спя извън София при приятели. След време ще станат известни и тези факти."

Местан каза още, че 16 часа след снемането на охраната му от НСО е научил по телефона, че тя частично е възстановена.

Исках да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия

"Беше ми домъчняло за вас. Защото мога да говоря, но мога и да мълча. Мога да нося и на бой. За тези 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху мен 12 хиляди тупалки", заяви бившият лидер на ДПС в началото на пресконференцията, която предизвика огромен медиен интерес.

Той изреди какви лъжи са тиражирани по негов адрес през това време: че е собственик на електроцентрали, на верига ресторанти, на ферми; че е предател, изменник, мошеник, женкар, предател на националните интереси и ислямист.

"Тази епитетна охулваща война беше подета заради водената от мен политика като досегашен председател на ДПС, за да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности", заяви Местан.

Той няколко пъти използва израза "медийни бухалки" по адрес на изданията, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

На въпрос на Mediapool кога точно е прозрял за съществуването на медийни бухалки, бившият лидер на ДПС отговори: "През последните 15-16 дни ги усещам болезнено върху себе си. Не е възможно никой да ме страхува."

"Така или иначе съм бил 19 години в българския парламент, в някаква степен съм бил част от цялата тази система. Утехата за мен е, че всичко, което ми се случва, показва, че не съм бил докрай част от тази система", допълни той.

Знакови политически действия, с които се гордее

Той бе подготвил и списък със свои знакови политически действия, с които се гордее. Сред тях са спирането на "Южен поток", оттеглянето на подкрепа от правителството на Пламен Орешарски, позицията за кризата в Украйна, декларацията по повод убийството на руския опозиционер Борис Немцов, систематичният опит за възстановяване на диалога с дясното, започнал с кафето в Кърджали с Бойко Борисов, възстановяването на диалога с Анкара и др.

По думите му последното е станало повод да бъде обвинен в ислямизъм.

Имам една среща с Ердоган и две с Давутоглу, Борисов беше информиран

"България трябва да има стратегически осмислени отношения с Турция. Този въпрос е императив пред нашите избиратели. Има проблем с отношението към Турция, много анализатори възприемат съвременна Турция като образа на някогашния османски владетел. Турция е стратегически партньор и има нужда от нарочна стратегия за отношенията с Турция, от която България може да извлече полза. Препоръчвам на партиите да бъдат в активен диалог с нашите съседи”, заяви той.

"Аз имам една единствена среща с Ердоган и тя е публично известна. Имам две срещи с г-н Давутоглу. Миналата година преди да се срещна в Турция с г-н Давутоглу така, както прилича на един български политик, поисках предварителна среща с г-н Борисов. Казах му: "Искам да знаете за това и да ви попитам - имате ли съображения, които да имам предвид." След като се върнах в България първата ми работа бе отново да се кача при г-н Борисов и да му докладвам за срещата, за съдържанието на целия разговор. Така се прави и той добре го знае."

Местан обяви, че ще заведе дела срещу всички, които са го обвинили в шпионаж:"Шпионаж е състав на конкретно престъпление, не знам дали ще се занимавам с цялата помия. Ще заведа дела, ще потърся съдебна отговорност както от медиите, така и от всички физически лица и политици, които си позволяват да ме обвиняват в шпионаж."

Свързаните с ДПС бизнес интереси са на власт, влиянието на Пеевски е значително

Местан обяви, че стратегическата цел на всички политики, които е отстоявал, е била ДПС да се върне на власт през парадния вход: "Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт. Това бе възможно само, ако политическото поле на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми, с които бе обраснал публичният ни образ, а именно твърденията, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси.”

Запитан кои са бизнес интересите на ДПС, кой ги държи и как точно властват, Местан опита да обясни, че имал предвид, че всички бизнес интереси са на власт.

"Значително. Значително" – с тези думи отговори той на въпрос за влиянието на Делян Пеевски в ДПС и в държавното управление.

ДПС може да търпи само Доган като лидер, аз бях "пионка"

Лютви Местан се определи като "пионка" и като "посочен" за лидер. Проблемът според него е, че партията ДПС е така конструирана, че може да търпи само Доган като лидер.

"Нямаш право на мислене - това е, което казва почетният председател", продължи той.

"Инак не мога да си обясня огромното противоречие за аплаузите (депутатите на ДПС ръкопляскаха на Местан след изчитането на декларацията за сваления руски самолет - бел. авт.) за един политически акт и изключване на основание на същия политически акт. Аз не им се сърдя, отдавна съм им простил. Но не искам да съм на тяхно място", допълни той.

Местан добави, че е положил огромни усилия да обори тези митове с политика на ярък евроатлантизъм.

Пътят на ДПС към властта минава през дясното

"Прозрях истината, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от митологемите. Дали успях - и да, и не. Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, без да съм наивник, който да маха мините. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война", каза Местан по повод прословутата декларация на ДПС за руския самолет, посочена от Доган като "гаф".

Декларацията е написана в една от стаите на парламентарната група на ДПС в Народното събрание и при написването ѝ там имаше достатъчен брой колеги, в това число и от сегашната тричленка, която управлява ДПС, изтъкна Местан.

До него по време на пресконференцията бяха застанали кметът на Джебел Бахри Юмер и депутатите Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али. В залата беше и бившият спортен министър и настоящ депутат от ДПС Марияна Георгиева, която бе седнала до съпругата на Местан Ширин.

Пресконференцията в БТА се проведе при засилени мерки за сигурност, а самият Местан отново се появи с охрана на НСО.

Първата публична поява на Местан и поддръжниците му бе предшествана от декларация на младежкото ДПС, в която се настоява напусналите парламентарната група на ДПС да напуснат парламента.

Лоялната на Доган организация остро осъжда решението на шестимата отцепници от ДПС да останат в Народното събрание, с което подменяли вота на избирателите и което щяло да е "против националния интерес на Република България”.

"Очакваме на първото заседание на парламента за 2016 г. Лютви Местан, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш да подадат своите оставки”, се казва в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България