mediapool.bg Ти си това, което четеш

Местан не вижда нищо лошо в политическото назначение на Ибрямов, в БСП са против

Димчо Михалевски: И ние се питаме как е формиран кабинетът
13:01 | 18 септември 2013 | 48 коментара

Лидерът на ДПС Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Назначението на председателя на младежкото ДПС Джейхан Ибрямов за зам.-министър на инвестиционното проектиране е политическо и е по предложение на централното ръководство на ДПС. Това призна в сряда пред репортери председателят на партията Лютви Местан, който наскоро нападна бившите управляващи ГЕРБ за партийните назначения, класифицира ги в папка и настоя да бъдат проверени от временна анкетна комисия.

Според Местан няма нищо притеснително в назначението на Ибрямов, тъй като той ще отговоря за връзката на министерството с местните власти, за което имал опит като бивш изпълнителен директор на фондация "Толерантност", в която по различно време са членували между 70 и 100 общини.


По-рано Димчо Михалевски от БСП, която е коалиционен партньор на ДПС, заяви пред бТВ, че Ибрямов няма необходимата квалификация и няма допирна точка с инвестиционното проектиране.

"Ще му дадем известен шанс. Аз нямам власт да го променя”, добави Михалевски, който е бивш зам.- строителен министър.

Той призна, че и в редиците на БСП също се питат как е формиран кабинетът. По думите му новото Министерство на инвестиционното проектиране е грешка. То губи поне 1 година за стартиране на работата си, добави Михалевски.


Местан е разтревожен, че в последно време се разгръща кампания срещу политическото и то се противопоставя на разумното, което значи, че политическото не е разумно.

"Още при съставянето на кабинета бе съобщено, че това ще бъде експертно-политическо правителство. Това включва и политическите назначения, но с приоритет на експертното начало”, заяви Местан.

"Призовавам да бъдем достатъчно отговорни и да не съучастваме в опасен процес на делегитимиране на политическото начало, защото политическата система няма алтернатива”, призова председателят на ДПС.

Редица представители на двете управляващи партии обаче признават гласно или негласно, че правителството е експертно-политическо само на думи, а в действителност назначенията дори не са и чисто политически, а тяснопартийни, спазарени с бизнес лобита и съгласувани в изключително тесен котериен кръг. Емблема на тази кадрова политика си остава изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС и продължаващото отсъствие на отговор кой и защо го предложи за този пост.

Още по темата
Още от България