Местан обвини Игнатов в "пир по време на криза“ заради сменени прозорци

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обвини по време на петъчния парламентарен контрол образователния министър Сергей Игнатов в "пир по време на криза“. Причината – сменена дограма в министерството за 167 173 лева.

Местан заяви, че докато в министерството се правят ремонти, има деца, които учат в дървени бараки от преди 50-60 години.

“Очевидно имате някакъв личен проблем с моята личност“, отговори на обвиненията Игнатов. Според министъра ремонтът на дограмата е бил неотложен, тъй като някои от прозорците изобщо не са се затваряли и в стаите е веело. Игнатов заяви, че дървената дограма е била на 50 години и в никакъв случай не става дума за пир по време на криза, защото в тази сграда работят служители на министерството, на които трябва да се осигурят нормални условия.

Договорът за подмяна на дограмата е сключен в края на 2009 г. Процедурата по Закона за малките обществени поръчки, е спечелена от фирмата ”Вайспрофил” ООД. Министърът съобщи, че смяната на дограмата на част от офисите на министерството е била направена само за два почивни дни.

Игнатов каза, че за сравнение инвестиционната програма на министерството за 2009 г. е от над 100 млн. лева, като договори за 92 млн. лв. са сключени само през първата половина на годината. За основни ремонти в сградите на министерството миналата година са били дадени 15 млн. лева.

В последните дни от мандата на предишното правителство в едно от фоайетата на партера на министерството беше направен луксозен ремонт.

Местан отправи питане към Игнатов и за това какъв е статутът на Българския център по египтология в Кайро. Игнатов, който е египтолог и бивш ректор на Нов български университет (НБУ) отговори, че центърът е към НБУ. Той посочи, че откакто центърът съществува българската държава не е дала един лев за неговата издръжка. Игнатов, каза, че се използва базата на Руския египтологичен център и че българската държава би могла да подпомогне този център да работи в собствена сграда.

Местан попита и как се съчетава намерението на правителството за редуциране броя на университетите с решението на кабинета за разкриване на Пернишкия университет. “Дали ще има такъв университет или не ще решите вие, депутатите“, отговори министърът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?