Местан обвини Игнатов в "пир по време на криза“ заради сменени прозорци

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обвини по време на петъчния парламентарен контрол образователния министър Сергей Игнатов в "пир по време на криза“. Причината – сменена дограма в министерството за 167 173 лева.

Местан заяви, че докато в министерството се правят ремонти, има деца, които учат в дървени бараки от преди 50-60 години.

“Очевидно имате някакъв личен проблем с моята личност“, отговори на обвиненията Игнатов. Според министъра ремонтът на дограмата е бил неотложен, тъй като някои от прозорците изобщо не са се затваряли и в стаите е веело. Игнатов заяви, че дървената дограма е била на 50 години и в никакъв случай не става дума за пир по време на криза, защото в тази сграда работят служители на министерството, на които трябва да се осигурят нормални условия.

Договорът за подмяна на дограмата е сключен в края на 2009 г. Процедурата по Закона за малките обществени поръчки, е спечелена от фирмата ”Вайспрофил” ООД. Министърът съобщи, че смяната на дограмата на част от офисите на министерството е била направена само за два почивни дни.

Игнатов каза, че за сравнение инвестиционната програма на министерството за 2009 г. е от над 100 млн. лева, като договори за 92 млн. лв. са сключени само през първата половина на годината. За основни ремонти в сградите на министерството миналата година са били дадени 15 млн. лева.

В последните дни от мандата на предишното правителство в едно от фоайетата на партера на министерството беше направен луксозен ремонт.

Местан отправи питане към Игнатов и за това какъв е статутът на Българския център по египтология в Кайро. Игнатов, който е египтолог и бивш ректор на Нов български университет (НБУ) отговори, че центърът е към НБУ. Той посочи, че откакто центърът съществува българската държава не е дала един лев за неговата издръжка. Игнатов, каза, че се използва базата на Руския египтологичен център и че българската държава би могла да подпомогне този център да работи в собствена сграда.

Местан попита и как се съчетава намерението на правителството за редуциране броя на университетите с решението на кабинета за разкриване на Пернишкия университет. “Дали ще има такъв университет или не ще решите вие, депутатите“, отговори министърът.

Споделяне
Още от България