Местан обяви "годно доказателство", че Борисов е изнесъл секретна информация

Лидерът на ДПС обаче допуска премиерът в оставка просто да е излъгал за атентата

Местан обяви "годно доказателство", че Борисов е изнесъл секретна информация

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че ще изпрати "годно доказателство" на главния прокурор Сотир Цацаров, че премиерът в оставка Бойко Борисов е огласил класифицирана информация, обвинявайки Ахмед Доган, че е поръчал атентат срещу него. В същото време Местан допусна Борисов да се окаже невинен, но само защото такава информация въобще няма.

Лидерът на ДПС припомни във вторник, че директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Драганов му е отказал достъп до материалите от "партньорска разузнавателна централа", в които, според думите на Борисов, се казва, че тъй като е "накърнил много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган".

Местан веднага изпраща писмото с отказа на ген. Димитров до главния прокурор Сотир Цацаров, защото "това писмо вече представлява годно доказателство, че господин Борисов е нарушил Закона за класифицираната информация, тъй като на мен ми е отказан достъп до материалите на основание, че тази информация е с ниво на класификация "Строго секретно”.

"И при положение, че аз нямам право на достъп до тази информация, би следвало, че и господин Бойко Борисов е нямал право да огласява каквато и да е информация. Всъщност той може и да се окаже невинен, защото ще се окаже, че не е огласил никаква класифицирана информация, защото няма такава информация, която да уличава господин Доган в поръчителство", коментира Местан.

Според него Борисов се е обърнал персонално към него с препоръка да бъде сформирана нарочна парламентарна комисия, която да се запознае с тези материали, за "да придаде достоверност на една откровена лъжа".

Лидерът на РЗС Яне Янев от своя страна коментира, че основателно е отказан достъп до информация на Местан, тъй като "за всички модерни служби е основен принцип да не разрешават достъп до информация на бивши агенти на старите репресивни структури като Държавна сигурност".

Освен това в Закона за защита на класифицираната информация бил основен принцип "необходимостта да се знае".

"Каква е законовата необходимост – Лютви Местан да знае евентуални криминални намерения на хора от висшите етажи на властта, по времето на тройната коалиция. Той не беше ли там един от основните герои”, каза Янев.

Миналата седмица прокуратурата възложи на ДАНС да провери дали Борисов е изнесъл класифицирана информация със съобщението си от парламентарната трибуна, както и дали е налице информация за подготвянето му убийство с поръчител Ахмед Доган.

Двама бивши шефове на разузнаването – Кирчо Киров (2002 -2012) и Димо Гяуров (1997-2002) опровергаха информацията. Киров потвърди, че в Националната разузнавателна служба е постъпвала информация от съседна балканска държава през 2005 година за възможен атентат срещу Бойко Борисов, но не по поръчка на Ахмед Доган.

Борисов стана втори пореден министър-председател, който е проверяван за боравене с класифицирана информация. Такъв бе и Станишев, който бе обвинен преди повече от 2 години от прокуратурата, че е загубил секретни доклади на ДАНС, съхранявани в Министерския съвет. Съдът обаче на няколко пъти връща предложението бившия премиер да бъде глобен заради това и случаят се води неприключил.

Споделяне

Още по темата

Още от България