Местан: Орешарски е един от най-добрите експерти, които България е продуцирала

Борисов: Съжалявам, че някои наричат Орешарски финансист и слагат пред тази думичка "добър"

Лютви Местан

Въпреки фриволните оценки на Бойко Борисов, че Орешарски не е никакъв финансист, това е един от най-добрите експерти, които България е продуцирала за последните 23 години, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Орешарски е персоналният гарант, че в България не е възможен гръцки сценарий, каза в парламента Местан по време на обсъждането на актуализацията на бюджета.

В предложената актуализация на бюджета за 2013 г. можем да видим всичко друго, но не и идеята за финансова дестабилизация на страната, каза Местан и добави, че това е абсолютно невъзможно с оглед на личността на министър-председателя.

"Аз съжалявам, че някои наричат Орешарски финансист и слагат пред тази думичка "добър".
Той веднага тръгна по наклонената плоскост да взима заеми и да ги харчи", заяви преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Покрай критиките си срещу ремонта на бюджета, обсъждан от НС в сряда, той атакува управляващите и за това, че слагат на ключови постове в държавата дори и хора с криминално минало.

Борисов също така съобщи, че новите областни управители са взели решение да увеличат заплатите си с 30%.

"Администрацията не работи и държавата догодина ще влезем в рецесия, ще фалираме. Ние сме крехки като икономика, инвеститорите вече бягат. Рецептата беше отдавна предсрочни избори“, заключи Бойко Борисов.

След като обяви Пламен Орешарски за един от най-добрите експерти, които България е продуцирала, лидерът на ДПС заяви, че евентуалното президентско вето върху актуализацията на бюджета би било "безпрецедентен акт".

"Въпросите на бюджетирането са територия на изключителни компетенции на Министерския съвет и другите държавни органи не трябва да се месят в тази територия", каза той. "Защо никой президент досега не е прибегнал до това свое формално право, което има по конституция, да наложи вето на Закона за държавния бюджет или на актуализацията му", попита Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?