Местан: Оставката на Орешарски не бива да се отлага

ДПС не възразява да се даде шанс на бизнес решение за КТБ

Местан: Оставката на Орешарски не бива да се отлага

Краят на кабинета "Орешарски" е настъпил. Обещаната оставка не трябва да бъде отлагана. Всичко каквото има да се случва, трябва да се случи именно през следващата седмица. Това каза лидерът на съуправляващата партия ДПС в петък, когато за втори пореден ден заседанието на парламента се провали поради липса на кворум. Причината е бойкотът на ГЕРБ, които казаха, че няма да влизат в други заседания, освен да гласуват оставката на правителството. Преди ден председателят на Народното събрание каза, че при това положение Орешарски ще подаде оставка идната сряда.

Партията мандатоносител БСП също е на мнение, че оставката не бива да се бави, въпреки че някои социалисти като Борислав Гуцанов продължават с коментарите си, че спорната актуализация на бюджета на НЗОК и като цяло на държавния бюджет може да измести посочената от самия премиер дата 23 юли.

"Изумен съм, че някой има интерес да се нагнети усещане за неяснота относно оставката на кабинета "Орешарски". Този казус е толкова ясен, че няма накъде. Не мога да си обясня как и защо някой внушава тезата, че този казус е неясен и се явява в ролята на този, който ще предизвика края на кабинета", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан без да посочва конкретни имена.

"Краят на кабинета "Орешарски" е настъпил", каза той. "Този въпрос беше изяснен по време на консултациите при президента, последва конкретизиране от г-н Орешарски, че оставката ще бъде подадена в периода 21-25 юли", допълни той и отбеляза, че няма чак толкова голямо значение дали оставката ще бъде подадена на 22, 23 или 24 юли.

Премиерът обяви този график по-рано, уточнявайки, че го съобразява с планираното отваряне на Корпоративна търговска банка на 21 юли, но междувременно БНБ реши банката да остане затворена поне до септември.


"С никакви тактически ходове не трябва да се допуска преосмислянето на края на мандата на 42-рото Народното събрание", продължи Местан.

Той уточни, че ДПС не може да бъде "уличена" като виновна за провала на парламентарните заседания: "Стриктно се придържаме към постигнатото съгласие при президента и имаме единствено и само конструктивно отношение, участваме във всички консултации, съгласихме се в дневния ред да влизат само консенсусни теми".

Запитан дали общува нормално с лидера на БСП Сергей Станишев в последните седмици, Местан поиска от медиите да посочат поне едно основание, което ДПС да са дали, за да има каквото и да било напрежение в отношенията между БСП и ДПС. "Насреща, обаче, чувам през ден оценки като "два пъти сгрешихме с ДПС, няма да има трета грешка", които идват от висши представители на БСП", напомни Местан.

Той дипломатично обясни, че възможностите за диалог със Сергей Станишев били ограничени през последната седмица, тъй като лидерът на БСП и ПЕС е в Брюксел. Според източници и от двете партии, Станишев и Местан не си говорят, също така била почти преустановена и комуникацията на Станишев с Орешарски. Твърди се, че премиерът взема повечето си решения след консултации предимно с ДПС.

Местан за пореден път каза, че партията ДПС "никому не е обречена завинаги".

Лидерът на ДПС призна, че по отношение на комуникацията си конкретно със Станишев, през последната седмица Станишев е бил много ангажиран в Брюксел, което е ограничило възможностите за диалог.

Според него трябва да се положат още усилия, включително и за актуализацията на бюджета. "На категорична позиция сме, че трябва да се приеме Закон за актуализация на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет. Отворени сме за разговори за конкретните параметри на актуализацията, в това число и за дефицита", обяви Местан и добави, че в актуализацията трябва да бъде отразено реалното състояние на дефицита и ако той наистина е 7%, както твърдят от ГЕРБ, трябва да бъде записан такъв, но ако не е - няма причина да се записва по-висок дефицит.

"За да коментирам този въпрос би трябвало да съм наясно какъв е реалният размер на дефицита. Предполагам се сещате, че не съм най-компетентният човек в това отношение", обърна се към журналистите Местан.

БСП отказват актуализация на държавния бюджет, предложена от правителството като начин да се набави допълнителен ресурс за спасяване на гарантираните влогове в КТБ чрез повишаване на държавния дълг. Социалистите обаче са "за" ревизия на бюджета на Здравната каса, но само до 225 млн. лева, каквото е искането на правителството.

Местан е на мнение, че парламентът може да заседава извънредно и с удължено работно време, за да бъдат приети всички необходими и консенсусни законопроекти.


След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се извини, че партията му "цопнала" с подкрепата си опасните промени в Наказателния кодекс, които криминализират почти всяко говорене за банките, Местан се съгласи, че "изначалната редакция на законопроекта, предложен от БНБ, събуди основателна тревога - законопроектът борави с понятия, които трудно биха могли да получат правна дефиниция".

Поради тази причина той се е ангажирал пред медиите, че окончателната редакция на текстовете ще снеме всички съмнения за нарушаване правото на информираност на българските граждани и съмненията, че законът би въвел цензура.


"Вече имаме такава редакция на текстовете, която снема съмнения", обяви Местан и съжали, че дебатите по текста, предложен на първо четене, не са били дебатите на практика върху окончателната редакция. "Тя е факт и колегите от БСП и ГЕРБ знаят каква е окончателната редакция на тези текстове", каза Местан и изтъкна, че двете партии са избрали да коментират първия вариант на закона, за да разгърнат политически тези, което не било коректно.

На въпрос дали самият управител на БНБ Иван Искров не трябва да бъде първият попаднал под ударите на подобна поправка в НК, тъй като изнесените данни както за пари, изнасяни с чували, така и за липсващи кредитни досиета са се оказали неверни, Местан отвърна, че "за това има компетентни власти".

"Вярвам на това, което чух от главния прокурор, че следствието не е изнесло нито един оригинален документ от банката. Какво има като съдържание в тях и каква оценка заслужава съдържанието им - дали са пълни, непълни, фиктивни и т.н. е въпрос, чиито отговор ще бъде даден от компетентните власти - следствие, банков надзор, квестори и т.н.", каза в заключение Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България