Местан пред Анадолската агенция: България да се освободи от историческите комплекси

Местан пред Анадолската агенция: България да се освободи от историческите комплекси

Партията на Лютви Местан ДОСТ е отворена за всички избиратели в България и не прави разграничение по езикова, етническа или културна принадлеждност. "Като истинска либералдемократична партия ние искаме всички граждани, живеещи в България, турци, роми и евреи да живеят в равноправие в тази страна", посочва бившият председател на ДПС в първото си интервю на новия партиен пост, дадено за чуждестранна медия – Анадолската агенция. 

"Зад мен има три знамена: на НАТО, ЕС и България. Тази партия бе създадена в името на три знамена", казва лидерът на новоучредената ДОСТ ("Демократи за отговорност, свобода и толерантност", цитиран от БТА.

Той изтъкна значението, което отдава на двустранните отношения с Турция, и желанието на ДОСТ те да се развиват по-бързо.

Местан посочи, че партията е била създадена в резултат на "възникнала необходимост" и няма да бъде ръководена от "сараите" на нейния председател, тъй като по думите му неговите "сараи са в сърцето на избирателите".

"Република Турция може да бъде от голяма помощ за нас", заявява лидерът на ДОСТ, добавяйки, че турски бизнесмени например могат да инвестират в районите, където живее турското малцинство. По думите на Местан за да може България да се възползва от това предимство в отношенията с Турция, трябва да преодолее историческите комплекси и да очертае стратегия за по-силно развитие на отношенията.

"Ние постоянно казваме: Турция не представлява заплаха за националните интереси на България", подчерта той.

Лидерът на ДОСТ очаква в скоро време партията да има над 10 хиляди членове.

Споделяне

Още от България