С приказки за толерантност, стабилност и власт в името на ценностите

Местан предупреди да не го отписват от бъдещото управление

Местан на митинга в село Черна, сн. БГНЕС

С типичния си стил на говорене и думи за толерантност, стабилност на управлението и национално съгласие, което не може да изключва ДПС и представляваните от нея половин милиард души, отричане на реваншизма и старите политически модели, лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди на практика останалите политически сили да не отписват движението от бъдещото управление на страната.

Към момента нито една от партиите със шансове да влязат в парламента след предсрочните избори на 5 октомври не желае да се коалира с третата политическа сила у нас, която от години е неизменният партньор в управлението на страната.

Нямаме намерение да воюваме с никого, нямаме намерение "да залагаме на мускули, на сила", защото силата на ДПС е в толерантността и ще водим и тази кампания на толерантен език, каза Лютви Местан в неделя на предизборен митинг на партията в шуменското село Черна, последван от мазни борби.

"ДПС доказа, че може да се откаже от властта в името на ценностите, в името на това, от които днес България се нуждае. Тя се нуждае от успокоение, от стабилно управление, което да решава проблемите на всички български граждани., без да дискриминира никого. Как ще стане това? Само ако кажем "не" на реваншизма, само ако кажем "не" на отречените модели на управление, ако кажем "да" на националното съгласие. И понеже ДПС е много важна част от българската политика, аз казвам, че и националното съгласие не може да изключва ДПС", заяви лидерът на Движението.

Той обясни, че ДПС представлява интересите на над половин милион избиратели, които са неразделна част от българския народ, и опитът за изолиране на ДПС би бил опит да се изолират тези български граждани. "Няма да допуснем това", закани се Местан в компанията на водачите на листи Йордан Цонев, Рамадан Аталай, Рушен Риза, Ахмед Ахмедов, Хюсеин Хафъзов и др.

Те бяха описани като "най-силният отбор, с който ДПС ще участва в изборите за 43-то Народно събрание".

Лидерът на ДПС не пропусна да засегне и темата с воденето на предизборната кампания на различен от българския език. Според него ако се счита за нарушение говоренето на майчин език,  "ние имаме проблем с европейските стандарти за правата и свободите". Той се възмути от това, че в предизборни кампании се използват приветствия на английски, а е забранено говореното на майчин.  Според него това ще е и едно от предизвикателствата на предстоящите избори.

Преди митинга в Черна представителите на ДПС участваха в церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на известния състезател по борба Коджа Юсуф в Хитрино и на първата копка на къщата -музей на бореца, която ще бъде изградена в родното му село Черна.

След митинга пък, в Черна започнаха състезания по мазни борби в памет на Юсуф.

Споделяне

Още от Избори 2014