Местан: Прегръдката на ГЕРБ с Реформаторския блок очерта вакуума вдясно

Лютви Местан

Окупацията на СУ "Св. Климент Охридски" прояви някои нови политически тенденции, най-важната от които е, че, ако до вчера ГЕРБ и Реформаторският блок се поглеждаха свенливо, от вчера е ясно, че тези свенливи взаимни погледи са на път да се трансформират в политическа прегръдка. Това коментира във вторник лидерът на ДПС Лютви Местан след заседаниието на Централното оперативно бюро на партията.

Нашата оценка е, че тази прегръдка е опасна за Реформаторския блок, посочи Местан. Тази прегръдка не само че няма да запълни дясното пространство, но и го освобождава, подчертава вакуума в него, отбеляза той.

Според лидера на ДПС, когато един Реформаторски блок с претенции да представлява автентичното дясно влиза в сговор с квази партия като ГЕРБ, се делегитимира като автентичен десен политически субект. След тази прегръдка дясното остава празно и ще продължава да чака и да търси своя политически изразител, смята той.

Местан допълни, че казва това с огорчение, защото между юни и декември м.г. Реформаторският блок е дал силна заявка, че ще се яви като силна дясна алтернатива на недясната ГЕРБ, а очертаващият се сговор с ГЕРБ лишава РБ от тази претенция.

ДПС посреща с удовлетворение цивилизования начин, по който приключи "една нецивилизована форма на протест под формата на окупация на СУ, включително и от лица, които нямат нищо общо с университета", коментира още Местан. Според него този развой на събитията е бил напълно естествен, защото правото на протест не може да се реализира за сметка на правото на обучение и попринцип не е правилно да се противопоставят права на българските граждани.

Оценяваме факта, че този път всички политически лидери, включително и опозиционните, бяха една идея по-въздържани в коментарите за последната окупация, много по-зряла беше оценката на всички, че тази форма излиза отвъд границите на допустимото, коментира Местан.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?