Местан призова и следващото управление да е коалиционно

"Всички се уморихме от самоцелна конфронтация, предстоящите реформи искат консолидация, не са по силите и на най-мощната партия"

ДПС внесе подписката за регистрацията си за предстоящите избори, сн. БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан даде заявка, че партията му има желание да участва за пореден път във властта като стане част от бъдещо коалиционно управление. Това стана при внасянето в сряда на документите за регистрацията на движението в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат на 5 октомври.
   
Независимо от резултата на парламентарните избори, трябва да намерим формулата на стабилно управление на страната през следващия период, каза пред журналисти Местан след внасянето на 10 012 подписа в ЦИК. Листите на партията за изборите ще бъдат обявени до края на седмицата, а скоро ще се представят и акцентите от предизбортнат аплатформа на партията..

"Всички се уморихме от самоцелната конфронтация, от честата смяна на правителства, време е за спокойствие и отговорно управление", заяви Местан. По думите му ДПС ще продължи зададената на евровота линия на спокойна, толерантна и градивна кампания. На тези избори гласът за ДПС ще бъде глас за националното съгласие, агитира лидерът на ДПС.

Според него партията не си поставя непременно за цел да бъде втора, трета или четвърта политическа сила след изборите. "За нас е важно избирателите да оценят платформата, ролята на ДПС за намиране на изхода от политическата криза, защото дори и предубедените анализатори не са в състояние да отрекат ролята на ДПС", коментира той.

"След близо двугодишен период на политическа нестабилност, през който на нас ни се наложи да преживеем четири - предстои да преживеем и пето правителство, страната се нуждае от политическо спокойствие", каза Местан.

След изборите на 5 октомври политическата криза в страната не трябва да се задълбочава, а да се разрешава, смята той и допълни, че избори до дупка не са изход от ситуацията. По думите му Ако и при следващи избори българските граждани не отредят никому самостоятелно мнозинство, "ще уморим избирателите с избори до дупка".

"Това, според нас, е неприемливо. Ние сме длъжни да намерим изход от политическата криза, длъжни сме да разберем вота на българските граждани какъвто и да е той. Ние не крием предпочитанието си към формулата на широкото политическо съгласие и то не за друго, а защото характерът на реформите, които предстои България да реализира, предполагат консолидирани усилия. Те няма да са по силите и на най-мощната партия", заяви лидерът на ДПС.

Той каза, че не иска "да избързва с по-генерални оценки за служебния кабинет, но струва ми се, че се усеща необходимост от малко повече усилия от страна на служебния премиери и на кабинета като цяло за преодоляване на основателните съмнения, че кабинетът не е равно отдалечен от всички политически сили”.

Споделяне

Още по темата

Още от България