Местан призова Пеевски да разкаже за срещите си с Бойко Борисов

Депутатът притежавал едва 1% от медийния пазар в страната

Местан призова Пеевски да разкаже за срещите си с Бойко Борисов

"Добре е Делян Пеевски като е казал А, да каже и Б, за да стигне и до Ю, Я. Бих го призовал да говори, а не да мълчи, не само за срещите с Цветанов в МВР, а и с Бойко Борисов. Тези хора не заслужават цената на неговото мълчание“, това заяви в събота пред Нова телевизия лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Той призна за определени свои срещи и трябва да продължи, защото така ще снеме обвиненията, че представлява задкулисието“, каза още председателя на движението, според когото истинското задкулисие, всъщност e ГЕРБ.

"Едва, когато Пеевски разкаже за всички свои срещи, вниманието ни ще се насочи към истинското задкулисие - разговора с Кокинов в Банкя, тефтерчето на Златанов, случая с Мишо - Бирата...", каза още Местан.

По този начин лидерът на ДПС постави под съмнение думите на Бойко Борисов, който преди месеци обясни, че се е виждал със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, за да обсъждат теми, свързани с региона от който парламентаристът е избран. Думите на Местан могат да се възприемат и като анонс какво ще бъде следващото "откровение“ на Пеевски.

Депутатът от движението съобщи преди 10 дни, че е провел над 40 срещи с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, на които МВР-шефът му е оказвал натиск да разпъва медиен чадър в неговите вестници, над различни подсъдими.

След като загатна за срещи между Борисов и Пеевски, Местан се впусна в пламенна защита на народния представител от ДПС.

Медиите на Пеевски били едва 1% от целия пазар в страната

"Медиите на Делян Пеевски формират едва 1% от целия медиен пазар и никъде по света това не се нарича медиен монопол" , каза лидерът на движението.

Местан използва въпрос за задкулисието в българската политика, за да обърне въпроса към обвиненията, че младият депутат от партията и майка му разполагат с огромно медийно влияние. "Митът за задкулисието на българската политика е толкова верен колкото митът за медийния монопол на г-н Пеевски", заяви той.

След това лидерът на ДПС обясни, че е потърсил официална статистика какъв дял имат различните видове медии върху формирането на общественото мнение, което по думите му е същината на медийния монопол. 

Според цитираната от Лютви Местан статистика, телевизионните оператори имат най-голям дял при определянето на общественото мнение - 39%, следвани от радиооператорите с 25%, интернет изданията с 21%, социалните мрежи с 6 % , и печатните медии с едва 9%.

"Питам какъв процент от печатните медии в България се държат от г-н Пеевски или семейството? Той няма вестници, но ако приемем, че тези на семейството му са и негови, те да имат дял от не повече от 5-6% от пазара на вестниците в България", каза Местан. Той уточни, че това е едва около 1% от медийния пазар изобщо и няма никакви основания да се говори за монопол. 

Той отказа да коментира дали може да се оказва натиск чрез разпространителските фирми и допълни, че това е въпрос от компетенцията на Комисията за защита на конкуренцията. " Ако разпространителските фирми са негови, това не знам, обърнете се към нея. Но нека не повтаряме като мантра тези, които нямат нищо общо с действителността", призова лидерът на ДПС. 

За доброто здраве на Доган

От думите на Местан стана ясно още, че той не се познава лично с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, тъй като го е виждал "само на снимка в медиите“. По тези причини лидерът на ДПС нямало как да общува с него.

За сметка на това няколко пъти се чувал с разследвания за пране на пари бивш заместник-председател на движението Христо Бисеров, който избрал да бъде извън медийното внимание.

Местан обясни още, че поддържа връзка в почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По думите му той е в "изключително разположение на духа, както и в перфектна физическа форма“. Констатацията за крепкото здраве на Доган, обаче е в разрез с експертизата, представена пред съда, която оправда отсъствието му от делото срещу Октай Енимехмедов с „тежка депресия“.

За напрежението с БСП

Лютви Местан коментира още и напрегнатите отношения с коалиционния им партньор ДПС.

Между двете партии, подкрепящи правителството, през изминалата седмица прехвърчаха искри, след като Народното събрание отхвърли, с гласовете и на социалистите, предложението за промени в Изборния кодекс по отношение на предизборната агитация на майчин език и в последствие прие текстове, пречещи на българските изселници в Турция да гласуват на местни и европейски избори.

"Когато Движението за права и свободи поставя фундаментални въпроси за всяка демокрация, позициите на ДПС не могат да се сведат до някакво тактическо съображение. Няма как това да се определи като театър", смята лидерът на ДПС.

„Етническото напрежение не е само мит, а опасна реалност", предупреди Местан. По думите му „в парламента „Атака", ГЕРБ и БСП се надпреварват кой има по-големи заслуги да се ограничат тези права. „Те образуваха едно парадоксално антиевропейско мнозинство", заяви лидерът на ДПС. „Водим кампанията на български и само когато се налага казваме нещо на майчиния си език и това в България се наказва", добави Лютви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?