Местан: Събитията в Македония увеличават стойността на българския етнически модел

Местан: Събитията в Македония увеличават стойността на българския етнически модел

Ползвайки за повод кризата в Македония, лидерът на ДПС Лютви Местан напомни във вторник "стойността на българския етнически модел".

"Ние смятаме, че ситуацията в Куманово актуализира стойността на българския етнически модел", обяви той на пресконференция на движението.

"Нашият модел е алтернативата на гражданските конфликти. Днешното изстъпление на лидера на ПФ, защото казаното от него във Велико Търново, трудно може да се вземе под внимание като политическа позиция, на тях явно им се губи базова компетентност за тези отношение", каза Местан в отговор на обвиненията, че родният политико-етнически модел се е провалил в съседната ни държава.

"Абсолютно невярно е да се твърди, че в Македония се бил провалил българския етнически модел. Вероятно това е тема на друг формат, в който е полезно да се обясни разликата между българския етнически модел и ситуацията в Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Западните Балкани, именно защото не успяха да изградят българския етнически модел, преминаха през кървави конфликти”, каза още Лютви Местан.

По думите му също събитията в Македония актуализирали и негова лична стара теза за интеграция на Западните Балкани като "най-надеждна превенция за заспалите в балканския район конфликти да се събудят и да бъдем изправени пред такива драматични ситуация, каквато днес изживява Република Македония в Куманово”.

Местан допълни, че ДПС се разграничава от "едни много странни гласове", които се чуват относно бъдещето на Македония. "ДПС категорично осъжда дори внушенията за нарушаване на териториалната цялост и границите на Македония", декларира той. "Ние сме за суверенна Македония, която да се развива като демократична държава, в която ще бъдат спазени правата на всички малцинства. Всякакви внушения и идеи за промяна на териториални граници на Македония са не просто опасни, а биха могли да имат и мракобесен ефект”, посочи той.

Местан обясни, че въпросът за това Западните Балкани да бъдат ускорено интегрирани в ЕС придобива нова сила. "Решенията за налагане или отменяне на мораториуми не трябва да се взимат във връзка с оценката ни за една или друга балканска конюнктура. Интеграцията не е заради министър-председателите, а заради гражданските общества на младите демокрации. Не може да стои в сивата зона между запада и изтока. Западните Балкани трябва да са част от общото интеграционно поле на ЕС”, уточни лидера на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?