Местан се оплаква от прокурорска репресия

снимка БГНЕС

Бившият лидер на ДПС и настоящ на партия ДОСТ обяви, че прокуратурата го подлага на репресия по делото за катастрофата, при която загина шестмесечно бебе. Той обяснява, че държавното обвинение е манипулирало факти в разследването.

"Обвинен съм не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан. Нося в себе си тежки съмнения, че прокуратурата не се ръководи от правото, а от изпълнение на политическа поръчка", заяви той пред бТВ.

Инцидентът стана на 14 април миналата година по главния път към ГКПП "Маказа". При включване в главния път автомобилът, управляван от Местан, се удря в друг автомобил, в който пътува семейство с две деца. При сблъсъка загива бебето, ранени са 9-годишно дете и 28-годишната майка.

Местан твърди, че другият автомобил се е движел с превишена скорост и той затова не го е видял. Той обаче се е включвал на от път без предимство. Близки на пострадалото семейство заявява, че Местан не е оказал помощ, не е слязъл от автомобила си и половин час е стоял в него, докато дойдат полицаите.

"Обвинен съм за две неща – че не съм спрял на знак "Стоп". Това е нелепо, защото прокуратурата знае, че не може да докаже подобно клеветническо твърдение. Точно затова насочи всичките си усилия към второто обвинение – че съм имал видимост. Заявявам, че вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес. Послужи си с грубо манипулиране на фактите и обстоятелствата", казва Местан.

Другата страна на свой ред се опасява от потулване на случая заради общественото положение на обвиняемия.

Местан обаче има други опасения и сочи съобщенията на прокуратурата, както и отнемането на книжката му.

"Това стана въз основа на клеветнически твърдения, че съм извършил 13 нарушения. Това са нарушения, извършени от коли, в които никога не съм се качвал. Ще заведа дело за клевета, но ще го направя след приключването на делото", казва той.

Местан твърди, че за периода 2005-2019 г. за водача на другата кола са установени 18 тежки нарушения, 14 от които за превишена скорост и 4 за неправилно изпреварване. Неговата книжка обаче не е била отнета веднага, а това е направено преди 10 дни.

"Вторият пример е, че по това досъдебно производство са направени два огледа. На 14-и е измерено всичко друго, но не и моята видимост. Това се прави едва на 18-и, когато фактите и обстоятелствата са грубо манипулирани. Преди втория оглед по линията на видимостта ми са изсечени над 100 храста с височина 3 м, които образуваха абсолютно невидима преграда. Това е унищожаване на доказателства, което е тежко престъпление, а прокуратурата не го разследва. Най-голямата манипулация, която прокуратурата направи, е, че постави после стоп линия, за да измести видимостта ми с близо 5 м по-напред", твърди Местан.

Местан показа снимка с кола на bTV от излъчения репортаж тогава, на която не се вижда стоп линия. След това показа и снимка от делото, приложена от прокурорите, на която ясно се вижда стоп линия.

Обвинение има и към водача на другия автомобил - бащата на загиналото бебе, защото според вещите лица е карал с 32 км в час над разрешеното.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?