Местан се включи в реториката, подета от медиите на Пеевски

Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан се включи в кампанията на контролираните от Пеевски медии, според които искането за разследване на аферата "Яневагейт" и търсенето на позиция от ЕК по този повод, е опит за държавен преврат.

"Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов" - така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира скандала "Яневагейт" със записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които се споменават имената на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, на членове на ВСС и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"На мен ми предоставиха на хартиен носител съдържанието на тези разговори. Тук се говори и за много по-важни фигури. Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера", заяви Местан, цитиран от агенция "Фокус".

Той определи случая като много добре организирана акция. Освен това добре бил подбран и моментът, в който главният прокурор е в командировка, а премиерът "нейде далеч в Китай". "Точно в този момент се появяват тези записи, разпространени от добре познати медии, които естествено, че да бъде пълна картината разпространиха и фалшиво твърдение на Европейската комисия, че се иска отстраняването на ръководител на съдебна власт, което после се оказа, че е абсолютна манипулация", каза още Местан.

За него нямало никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Бойко Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски, коментира Местан.

"Забележете не с цел отстраняването му, а с цел да бъде поставен в определена зависимост от авторите на сценария", каза още лидерът на ДПС.

Местан коментира темата след заседание на Централния съвет на партията, който направи анализ и отчет на изборните резултати. Той повтори отново, че ДПС няма амбиции към изпълнителната власт в рамките на 43-ото НС.

Споделяне

Още по темата

Още от България