Местан заплаши да съди България в Страсбург

Останалите партии били в "ценностна изолация" от ДПС заради отказа им да подкрепят вот на недоверие към кабинета

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

След като ДПС не получи подкрепа от нито една друга партия за вота на недоверие към кабинета, лидерът на движението Лютви Местан се закани да съди България в Страсбург заради наложените глоби за агитация на майчин език по време на предизборната кампания. Самият Местан също бе санкциониран.

В петък той произнесе приповдигната реч от парламентарната трибуна и обвини останалите партии в "ценностна изолация" от ДПС.

Движението остана самотно в искането си за оставката на правителството заради отказа на премиера Бойко Борисов да уволни здравния министър Петър Москов по обвиненията на ДПС за "ксенофобски изказвания".

Местан реши да използва това, за да развие любимата си теза за надъхване на електората как ДПС продължава да е "жертва". Той размаха квитанция за глоба, наложена от областния управител на Сливен, заради това, че е "упражнил най-естественото си човешко право - да говори с избирателите си на майчин език".

Местан напомни, че санкциите за нарушаване на забраната в Изборния кодекс с глоба до 2000 лева са приети с "мил консенсус" между всички парламентарни сили - и БСП, и ГЕРБ, и "Атака", и сини. Останахме сами, в изолация така да се каже, при отстояването на изконното човешко право - майчин език, обърна се той към останалите партии.

"ДПС ли е в изолация, или вкупом всички вие се изолирате от ценностите, на които стъпва съвременната демокрация на ЕС? Риторически въпрос с много ясен отговор. Не сме сами. На наша страна са международните договори и затова заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург, както и ще направят това и останалите мои колеги", заяви Местан. "Не защото не обичаме родината си, а защото искаме да я видим демократична родина на равноправни български граждани", продължи той.

По-нататък обяви, че ДПС са в изолация още от 1984 г. - "бяхме изолирани в Строителни войски, както сега сме изолирани в гета".

Местан посочи как партията му била в изолация всеки път при обсъждане на въпроса за майчиния език в различни закони. Напомни също, че ДПС остана самото в миналия парламент, когато ГЕРБ, БСП и "Атака" удължиха забраната за европейски граждани да купуват земя от нас, което впоследствие бе отменено, тъй като противоречи на договора за присъединяване към ЕС.

"Така както и днес, когато потривате доволно ръце, че сте оставили само ДПС в противодействието на ксенофобията и езика на омразата", коментира лидерът на партията по повод отказа на останалите партии да дадат необходимите ѝ 12 подписа за внасяне на вот на недоверие заради здравния министър Петър Москов и "езика на омразата" по думите на Местан.

"Ако днес ние сме сами с тезата си, че българските роми са равноправни и никой няма право да ги обижда, като ги сравнява със скотове и диви животни, нито пък да ги нарича човекоподобни, то това не е изолация, това е въпрос на политическа гордост и отговорност, преди да е привилегия", заяви Местан.

Той посочи, че в ДПС са били абсолютно убедени, че няма да получат подкрепата на БСП, защото "няма как да изтъргуваме десетте подписа за вот на недоверие срещу отказа ни от идеята да отпадне давността за престъплението Възродителен процес". Целта била ДПС да "провери целия наличен демократичен ресурс и да го мобилизира за ценностни дебати за ксенофобията и езика на омразата". Такива явно няма да има не заради изолацията на ДПС, а заради ценностната изолация на останалите партии, добави той.

Според него все пак е имало ефект от реакцията на ДПС - умрял митът за БСП и ДПС като присъдружни партии, а "езикът на омразата ще се посмути, ще се прибере, временно ще се скрие, като премине в латентна фаза, но рано или късно ще избуи, защото грозният политически език на омразата е ни повече, ни по-малко материален израз на грозно, ксенофобско, мислене".

Споделяне

Още по темата

Още от България